Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската армия настъпва и в Херсонска област

[post-views]

Путин подписа указ за анексиране на АЕЦ „Запорожие“

В края на миналата седмица руската отбрана бе пробита от украинската армия и в Херсонска област. Министерството на отбраната в Москва показа карта на бойните действия в Украйна, на която недвусмислено се вижда отстъпление в Херсонска област с около 30 км. Това сочи съпоставка на картите от настоящия и предходния ден, направена от „Агентство“ – медия на създателите на обявеното за „чужд агент“ издание „Проект“. Медията отбелязва, че отстъплението е дори по-голямо, отколкото са сочили досега наблюдатели и проруски военни блогъри, които следят внимателно хода на войната, включително украинската контраофанзива на изток и юг.

FILE PHOTO: A Russian serviceman addresses reservists at a gathering point in the course of partial mobilization of troops, aimed to support the country’s military campaign in Ukraine, in the town of Volzhsky in the Volgograd region, Russia September 28, 2022. REUTERS/Stringer

В обръщение от сряда украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев е освободил селищата Нововоскресенске, Новогрихоривка и Петропавливка на североизток от град Херсон.

Руските сепаратисти в анексираната от Москва т. нар. Луганска народна република“ (ЛНР) заговориха в сряда за „тревожна“ ситуация в района на Сватове (Сватово на руски) в Луганска област заради украинската контраофанзива. В последната си сводка британското разузнаване спомена за възможна украинска атака по пътя, който свързва Сватове и Креминна (Кременная) в същата област – това би създало проблем за снабдяването на руските сили на изток.

Във вторник заместник-ръководителят на президентската администрация в Киев Кирило Тимошенко съобщи, че от началото на украинската контраофанзива са освободени 1534 населени места в Донецка, Луганска, Николаевска, Харковска и Херсонска област.

„Интерфакс“ и РИА „Новости“ съобщават за обстрел и срещу самия Херсон (до който украинските сили се приближиха на под 80 км), в резултат на който е загинал човек.

Междувременно в сряда президентът Владимир Путин завърши официалното анексиране на повече от 15% от Украйна, подписвайки указите за присъединяването на Луганска, Донецка и части от Херсонска и Запорожка област към Русия. Това е най-голямото разширение на руска територия от поне половин век насам, пише Ройтерс. Русия обяви анексията, след като проведе незаконни референдуми в окупираните райони на Украйна.

Освен това Путин подписа и първото в света анексиране на атомна електроцентрала. Документът, публикуван на сайта на Кремъл, постановява „присъединяването“ към Русия на обектите на украинската Запорожка атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа. Законността на този акт в международен план би трябвало да е нулева, не само защото е извършен в правен вакуум, но и защото се осъществява заграбване на актив на окупирана територия. Директорът на Запорожката атомна централа, който беше задържан през уикенда от руски сили, няма да се върне на работа, предаде „Ройтерс“. Той е бил освободен и сега се намира на територия, контролирана от Украйна. Напусналите Русия заради обявената частична военна мобилизация достигат 600-700 хил. души. Това пише сп. „Форбс“, като цитира събеседник в президентската администрация. Тази оценка може да е консервативна, защото друг източник на медията, запознат с оценките на Кремъл, говори за близо 1 млн. души.

ЕС удря Русия с осми пакет санкции

Европейският съюз въвежда нов пакет от санкции срещу Русия след незаконното анексиране на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, съобщи Европейският съвет. Това е осмият пакет от санкции от началото на войната в Украйна. След като през лятото въведе влизащо в сила от декември ембарго на вноса на нефт от Русия по море, сега ЕС ще ограничи транспортирането на руски петрол и петролни продукти до трети страни, като се подготвя да постави таван на цената му. В съответствие с договореността между страните от групата Г-7 на субектите от ЕС ще бъде забранено предоставянето на транспортни услуги, техническа помощ, брокерски услуги или финансиране, свързани с морския транспорт на руски петрол до трети страни.

От декември танкерите, регистрирани в ЕС (основно в Гърция, Кипър и Малта), няма да могат да приемат товари на руски петрол, ако той е продаден от Москва на трета страна на цена, по-висока от прага, който ще бъде определен заедно с Г-7.

Таванът на цените ще намали драстично печалбите на Русия от продажба на петрол и може също да послужи за стабилизиране на световните цени на енергията, се казва в съобщение на Съвета.

ЕС ще забрани внос на стоманени продукти, които произхождат от Русия или се изнасят от Русия. Допълнителни ограничения върху вноса се налагат и върху дървесна маса и хартия, цигари, текстил, обувки, кожи, керамика, пластмаси и козметика, както и на камъни и благородни метали, използвани в бижутерийната индустрия и бижута, които не са изработени от злато. ЕС вече забрани през лятото износа на руско злато.

В санкционен режим преминават и продажбата, доставката, трансферът или износът на части и материали, използвани в авиационния сектор, което ще затрудни допълнително ремонта на самолети, след като ЕС още в началото на войната забрани на европейски компании да осъществяват техническата им поддръжка. Това принуди руските авиокомпании да разглобяват годни самолети за подмяна на части.

Осмият пакет от санкции разширява списъка със забранени артикули, които могат да допринесат за военното и технологичното усъвършенстване на Русия или за развитието на нейния сектор за отбрана и сигурност. В него ще бъдат включени електронни компоненти като чипове, допълнителни химикали и стоки, които могат да бъдат използвани за изтезания или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение. Добавя се и износ за Русия на коксуващи въглища, които се използват в руските заводски централи.

Забраняват се и продажбата, доставката, трансферът или износът на граждански огнестрелни оръжия като ловните и спортните оръжия, както и техните основни компоненти и боеприпаси, военни превозни средства и оборудване, паравоенно оборудване и резервни части.


Списъкът от вече над 1200 руски граждани, които нямат право на пътуване в ЕС и на поддръжка на банкови авоари в съюза, ще набъбне с още 33 имена – основно членове на администрацията в окупираните украински региони, както и членове на изборните комисии, провели т.нар. референдуми в тях. Включени са още военни, певци, подкрепящи войната, сред които Олег Газманов и Николай Расторгуев, както и руският патриарх Кирил. Новите санкции забраняват на европейски граждани да участват в управлението на руски държавни компании, органи и неправителствени организации. ЕС въвежда и пълна забрана за предоставяне на портфейли с криптоактиви, сметки или попечителски услуги на руски лица и жители, независимо от общата стойност на тези криптоактиви. Досега беше възможно да се предоставят такива услуги за суми до 10 хил. долара.

Най-ново

Виж още

Избрани