Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

61-ва Стрямска механизирана бригада празнува 30 години

[post-views]
61-ва Стрямска механизирана бригада празнува 30 години

За три десетилетия 61-ва Стрямска механизирана бригада се утвърди като едно от най-боеспособните и емблематичните формирования от състава на Сухопътните войски и на Българската армия, със свой собствен значим принос към националната сигурност. Така започна словото си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тържеството в Карлово по случай 30 години от създаването на бригадата. 

Той изтъкна, че

                   своевременната реакция

на командването на формированието и добрата координация с местната власт при оказаната помощ към бедстващите хора от наводненията в община Карлово. Фактът, че военнослужещите от 61-ва бригада се отзоваха така бързо на помощ в селата Богдан и Каравелово осуети човешки трагедии. „Това ме изпълва с гордост, че в строя на бригадата има хора с благородни сърца, благодаря ви“, продължи словото си адмирал Ефтимов. 
Началникът на отбраната подчерта високите постижения на 61-ва бригада при изпълнението на основните мисии на Въоръжените сили. И отбеляза

                  многобройните учения

в които военнослужещите от формированието трупат практически опит, мерят сили с колеги от страната и чужбина, работят за повишаването на подготовката си и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците. Адмирал Ефтимов посочи десетките контингенти, сформирани на базата на личния състав на бригадата, които са доказали професионализма и воинските си качества в мисии и операции зад граница.
В условията на сложна геополитическа обстановка все по-силен е акцентът върху военния фактор и способностите на армиите да изпълняват надеждно своите мисии по осигуряване на териториалната цялост и сигурността в национален и коалиционен формат. Поставили сме си

                         високи цели

и ще ги изпълняваме. Убеден съм, защото познавам професионализма и отговорното отношение на военнослужещите от Сухопътните войски и 61-ва бригада, заключи началникът на отбраната. 

Честването на 30-ата годишнина на елитното формирование в Карлово започна с отдаване на почести пред „Паметника на загиналите воини във войните 1912–1918 г.“. А на тържествената церемония на площад „20 юли” прозвуча химнът на 61-ва бригада, изпълнен от оркестъра на формированието и военнослужещите в строя.

В приветствието си командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков припомни, че двата гарнизона на формированието – Карлово и Казанлък, са свързани с легендарните 28-и Стремски пехотен полк, 21-ви Средногорски пехотен полк, 23-и Шипченски пехотен полк, 11-а танкова бригада, 5-а танкова бригада и др. 30 години 61-ва бригада изгражда своето име. „На нас, които сега сме в строя, се падна честта да го издигаме все по-високо. 30 години пот в ученията, в помощ на населението, в готовност за защита на народа и териториалната цялост на страната. Това сме ние днес. Пред нас стои по-тежката задача – да запазим това име и да държим знамето високо“, заяви бригаден генерал Дешков.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на СВ и командира на 61-ва бригада

бяха наградени военнослужещи за достойно и

       професионално изпълнение на задачите

Молебен за здраве, благоденствие и успех отслужи  Знеполският епископ Арсений. Накрая формированията от бригадата преминаха в тържествен марш. На празника присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командири на бригадата през годините, командири на военни формирования, представители на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, на държавната и местната власт, както и на военно-патриотични организации и съюзи. 
На 30 октомври вечерта на площад „20 юли” в Карлово се състоя тържествен концерт с участието на Военния духов оркестър на 61-ва бригада, вокална група „Карловойс” към Военния клуб в Карлово и рокгрупа БТР.

Честване на 30-годишнината на 61-ва бригада имаше и в Казанлък в парк „Розариум”. В словото си командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков определи формированието като символ на чест, достойнство, всеотдайност и спазване на традициите. Приветствие към военнослужещите от гарнизона поднесе и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Старозагорският митрополит Киприан отслужи молебен за здраве, благоденствие и успех. Формирования от бригадата преминаха в тържествен марш. Много аплодисменти от присъстващите получи спектакълът „Искри” на Националната гвардейска част.

                   В пълния спектър от операции

61-ва Стрямска механизирана бригада е основно общовойсково формирование от състава на Сухопътните войски и успешно изпълнява поставените й задачи по трите мисии на Въоръжените сили. Декларирана е за участие в пълния спектър на операциите на НАТО.

Създадена е на 2 октомври 1992 г. Нейните формирования са в два гарнизона. В район Карлово се намират управлението на бригадата, 1-ви и 3-ти механизиран батальон, зенитно-ракетният дивизион, щабният батальон, батальонът за логистично осигуряване, рота „Военна полиция” и Военният духов оркестър. В район Казанлък са дислоцирани 2-ри механизиран батальон, самоходният артилерийски дивизион, батальонът за защита на силите и батальон ISTAR.

Бригадата разполага с 3 гарнизонни учебни центъра – „Анево” и „Марино поле” за район Карлово, и „Тюлбето” за район Казанлък. Тя провежда подготовка за придобиване и усъвършенстване на съществуващите способности, с приоритет на изпълнение е мисия „Отбрана”. Съществен принос за повишаване на тези способности са участията в учения на СВ и съвместни учения, тренировки и подготовки със съюзниците от НАТО.

Също така бригадата поддържа формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия и развива способности за защита на населението и територията на страната при кризи от невоенен характер. Активно участва в операции за оказване на хуманитарна помощ, спасително-издирвателни операции и оказване на съдействие на МВР при охрана на държавната граница.

Командирите

Полковник Иван Кръстев                            2.10.1992–2.09.1996 г.

Полковник Атанас Самандов                     3.09.1996–8.10.1998

Бриг. генерал Йордан Йорданов              16.11.1998–13.06.2002

Бриг. генерал Галимир Пехливанов        14.06.2002–26.05.2003

Бриг. генерал Тодор Вангелов                 15.10.2003–28.02.2008

Бриг. генерал Кольо Милев                        1.06.2008–15.06.2010

Бриг. генерал Красимир Кънев               16.06.2010–31.10.2012

Бриг. генерал Димитър Шивиков              1.11.2012–26.10.2015

Бриг. генерал Груди Ангелов                   26.11.2015–24.11.2016

Бриг. генерал Пламен Йорданов             25.11.2016–31.05.2019

Бриг. генерал Деян Дешков                     от 31.05.2019

Оценките

Из поздравителния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов:

„…Всички вие сте достойни продължители на воинските традиции на Българската армия и носители на нейните най-високи морални добродетели. Доказвате го всекидневно

както в бойната подготовка, така и в участието в мисии и операции, с професионализъм и отговорност, за които получавате високи оценки. Вашата всеотдайност в подкрепата на гражданите и институциите и по третата мисия на Българската армия е безценна…”

Из поздравителния адрес на командира на СВ генерал-майор Михаил Попов:

„…Вие, военнослужещите от бригадата, със своя неуморен труд, дисциплинираност и организираност продължавате и днес да утвърждавате завоювания през годините авторитет у нас и сред коалиционните ни партньори. Уверен съм, че пред каквито и трудности да се изправите, ще успявате със същите всеотдайност, отговорност и професионализъм да изпълнявате възложените ви задачи…”

Ангел Стоев– областен управител на област Пловдив:

„…Ние видяхме в последните месец и половина как вие се отзовахте и как реагирахте в условията на кризи, тогава, когато се налагаше да спасявате хора и те да бъдат обгрижвани, да се извършват ремонтно-възстановителни работи. Затова ние дълбоко ви благодарим!…”

Галина Стоянова – кмет на Казанлък:

„…Нашето население усеща вашите подкрепа и сила, организация и дисциплинираност, тогава когато е в беда. Изказвам признателността на казанлъчани, че през всичките тези години вие сте били близо до нас. Вие винаги се явявате навреме и на точното място, когато горят пожари, когато бушуват реки, когато хората имат нужда от подкрепа…”

Д-р Емил Кабаиванов – кмет на Карлово:

„…Всичко, което 61-ва бригада прави, което е правила през изминалите 30 години, е свързано със съдбата на нашия град. Благодаря на всички офицери, сержанти, войници за това, че в нито един момент те не посрамиха името на града и на Апостола, а напротив – вие сте гордост за нас…”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани