Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външният министър на Германия заяви, че Иран е от „грешната страна на историята“

[post-views]
Германия е готова да подсили отбраната на балтийските страни като част от силите на НАТО

Германският министър на външните работи Аналена Бербок отправи остри критики към иранското ръководство заради жестокото потушаване на протестите по повод смъртта на жена, задържана заради неспазване на ислямския код за обличане, предаде ДПА.

„Всеки, който бие жени и момичета по улиците, отвлича хора, които не искат нищо повече от това да живеят свободно, произволно ги арестува и ги осъжда на смърт, е от грешната страна на историята“, заявява Бербок в публикувано днес интервю за вестник „Билд ам зонтаг“. По думите ѝ Европейският съюз ще наложи забрана за влизане на лицата, отговорни за потушаването на протестите, и ще замрази активите им в блока.

От седмици Иран е обхванат от протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция в Техеран за нарушаване на строгите правила за обличане на жените в страната. Не е ясно каква е причината за смъртта на Амини. Критиците смятат, че вината е в полицейската бруталност, но властите настояват, че тя е починала от сърдечна недостатъчност.

След смъртта на Амини в цялата страна, а и на международно ниво, се провеждат протести срещу ръководството на Иран и по-специално срещу забрадките. Протестите в ислямската република стават все по-интензивни и продължават вече четвърта седмица, а по преценки на наблюдателите нивото на гражданското неподчинение нараства все повече.

Призивите на хората по улиците на Иран за самоопределение са „оглушителни“, казва Бербок.

Силите за сигурност отговарят на протестите с кръвопролитни репресии, като се твърди, че десетки са убити, а много други са ранени, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани