Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания увеличава с 25.8 % бюджета си за отбрана

[post-views]
Испания увеличава с 25.8 % бюджета си за отбрана

Испания увеличава с 25.8 % бюджета си за отбрана през следващата година. Увеличението от 2 милиарда и 500 милиона евро ще бъде използвано за закупуването на военно оборудване за въоръжените сили и модернизацията на сегашното въоръжение.

Четири пъти се увеличават средствата за фрегати, три пъти за бронирани превозни средства и отделно са планирани над 503 милиона за закупуването на нови хеликоптери, патрулни самолети и производството на военни дронове. Придобиването и модернизацията на на изтребители Eurofighter, е най-голямото перо и ще струва на хазната почти 620 милиона евро през 2023 г.

Освен това правителството е предвидило 525 милиона евро за разработване на изтребители от следващото поколение, 488 милиона, което е четири пъти повече от миналата година, за ново плащане за петте фрегати F-110, които се строят в корабостроителниците Navantia във Ферол, и 444 милиона евро за многофункционален хеликоптер.

Новите разходи включват и 268 милиона евро за военния транспортен самолет Airbus A400M, 200 милиона за подводницата S-80, 189 милиона евро за бойните превозни средства и още 270 милиона за многофункционалния самолет за зареждане MRTT. 145 милиона евро ще бъдат отделени на придобиването на противовъздушни ракети „Пейтриът“, а 119 милиона евро ще бъдат използвани за закупуване на противотанкови ракети.

Значителното увеличение на разходите за отбрана обтегна отношенията между коалиционните партньори в правителството на Педро Санчес, след като от „Унидас Подемос“ обвиниха социалистите, че до последно са криели точната сума.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани