Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивша филипинска сенаторка за кратко беше взета за заложничка при безредици в затвор във Филипините

[post-views]
Филипински военни ликвидираха ислямисти

Филипинската полиция днес уби трима бойци, свързани с групировката „Ислямска държава“, след като те организираха безредици в затвора, при които един полицай беше намушкан с нож, а бивша сенаторка от опозицията за кратко беше взета за заложничка при неуспешен опит за бягство от строго охраняван обект в полицейското управление в столицата Манила, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от полицията.

Началникът на националната полиция генерал Родолфо Азурин Младши заяви, че бившата сенаторка Лейла де Лима не е пострадала и е била откарана в болница за преглед след дръзкия опит за бягство и вземане на заложници в центъра за задържане на видни затворници в главното полицейско управление в столицата Манила.

Един от тримата затворници е намушкал с нож полицейски служител, който разнасял закуска след зазоряване в зона, където затворниците могат да се упражняват на открито. Полицейски служител в караулната кула произвел предупредителни изстрели, а след това застрелял двама от затворниците, включително командира на групировката „Абу Саяф“ Иданг Сусукан, когато те отказали да се предадат, съобщи полицията. Третият затворник изтичал до килията на де Лима и за кратко я взел за заложничка, но и той бил застрелян от полицейски командоси, каза Азурин. „Тя е в безопасност. Успяхме бързо да разрешим инцидента в центъра за задържане“, заяви Азурин пред репортери.

Сусукан, който е обвиняван за десетки убийства и обезглавявания на заложници, включително чуждестранни туристи, както и за други терористични атаки, беше арестуван преди две години в град Давао в южната част на страната. Много бойци, членуващи в „Абу Саяф“, която САЩ и Филипините смятат за терористична организация, се присъединиха към групировката „Ислямска държава“, посочва АП.

Полицаят, който е бил намушкан със самоделен нож, е в тежко състояние в болница, каза Азурин. Друг затворник също е бил ранен при размириците.

Де Лима е задържана от 2017 г. и срещу нея се води съдебен процес по обвинения в употреба на наркотици, които според нея са изфабрикувани от бившия президент Родриго Дутерте и негови служители в опит да заглушат критиките ѝ срещу смъртоносните репресии, на които той разчиташе в битката с незаконните наркотици, припомня АП. Репресиите доведоха до смъртта на хиляди заподозрени в предимно дребни престъпления филипинци. Действията на Дутерте се разследват от Международния наказателен съд като възможно престъпление срещу човечеството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани