Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия разследва предполагаем саботаж, блокирал влаковете за няколко часа

[post-views]
Германия разследва предполагаем саботаж, блокирал влаковете за няколко часа

В събота Германия стана цел на пореден саботаж – неизвестни прерязаха кабелите на германските железници и блокираха движението на влакове в страната за няколко часа. Днес стана ясно, че една от версиите, които се разследват, води към саботаж, поръчан от Русия.

Според германски специалисти от криминалните служби не е изключено саботажът срещу германските железници в събота да е държавен терористичен акт, зад който стои Русия.

В събота неизвестни прерязаха два важни кабела на железниците и влаковете в цялата страна спряха движение за няколко часа. Защитните системи на „Дойче бан“ обаче са сработили и аварията не доведе до инциденти, а движението бе възстановено бързо.

Железниците обявиха, че става дума за саботаж, а не за авария. Разследва се във всички посоки, но днес специалисти посочиха, че една от основните посоки на разследване е руски тероризъм.

Още в събота вестник „Билд“ публикува откъс от документи на Федералната криминална служба, от който става ясно, че се разследва най-вече именно в тази посока.

Експертът по сигурност Паул Нойман заяви:

„Русия има интерес от такива саботажи, за да предизвиква паника в Европа и да сигнализира, че може да парализира живота на всички, ако реши.“

За да се направи толкова точен саботаж на толкова чувствително място, е необходимо добре да познаваш как функционира инфраструктурата, посочи още той.

Германия обмисля да ускори реформата на полицейските си служби и да им даде повече правомощия за разследване на саботажи и атентати.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024