Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Беларус ще извърши проверка на готовността на въоръжените сили

[post-views]
ОССЕ изрази съжаление за отказа на Беларус да допусне нейни наблюдатели при парламентарния вот през февруари

Беларус, която позволи на армията на Москва да предприеме атаки срещу Украйна от нейна територия, каза, че започва военна инспекция, за да гарантира боеспособността си, съобщи Ройтерс.

През последните месеци президентът Александър Лукашенко многократно е заявявал, че Украйна се готви да атакува Беларус, въпреки че не е предоставял никакви доказателства.

„По време на проверката военни части и подразделения ще отработват привеждането в бойна готовност“, съобщи беларуското министерство на отбраната по  започващо днес учение.

Беларуски части не са участвали пряко в руското нашествие, но Минск даде възможност за нанасяне на ракетни удари и нахлуване на руски войски от нейна територия, което доведе до засилване на западните санкции, отбелязва Ройтерс.

Украинският генерален щаб заяви днес, че не е видял признаци за движение на войски или струпване на офанзивни сили в Беларус, но предупреди, че Русия може да продължи да нанася ракетни удари по жилищни квартали и жизненоважна инфраструктура в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви, че е малко вероятно съвместни руско-беларуски сили да започнат атака срещу Украйна от север. Според анализатори от мозъчния тръст руският компонент на такава групировка вероятно ще се състои от мобилизирани резервисти или наборници с ниска степен на бойна подготовка, „които вероятно няма да представляват значителна конвенционална военна заплаха за Украйна“.

Една от целите на евентуалните съвместните сили може да е да задържи някои украински войски в близост до Киев, за да защитават столицата, а не да бъдат пратени на фронта и да участват в украинско контранастъпление, отбелязва институтът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани