Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия за тайно гласуване на резолюцията за Украйна

[post-views]
Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие

Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия за произвеждане на тайно гласуване по-късно тази седмица на подготвяната осъдителна резолюция за анексирането от Москва на четири украински територии, предаде Ройтерс.

На извънредно заседание Общото събрание на ООН  реши със 107 гласа „за“, 13 – „против“ и 39 – „въздържал се“ гласуването на резолюцията, която да осъди „незаконните т.нар. референдуми“ и „опита за незаконна анексия“, да бъде явно. Според дипломати гласуването на резолюцията вероятно ще се състои утре.

Русия твърди, че тайното гласуване е необходимо, защото лобирането на Запада означава, че „вотът може да бъде много труден, ако позициите на държавите се изразяват публично“.

Проекторезолюцията, която предстои да бъде гласувана призовава държавите да не признават анексията от Русия на четири украински области и потвърждава ненакърнимостта на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В началото на извънредното заседание на Общото събрание на ООН Украйна обвини Русия, че е „терористична държава“ само няколко часа след масираните руски ракетни удари по Киев и други украински градове, предаде Франс прес.

„Русия още веднъж показа, че е една терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърди средства“, каза украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица.

„Целият свят още веднъж видя истинското лице на една терористична държава, която убива нашите граждани“, допълни украинският дипломат и съобщи, че броят на убитите при руските ракетни удари е достигнал 14, а на ранените 97 души.

„Да вземаш умишлено на прицел цивилни при ракетни удари е военно престъпление“, каза още Кислица.

С подготвяната осъдителна резолюция Западът се надява да покаже, че Русия е изолирана на международната сцена, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани