Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Авария в Полша – установиха теч на петролопровода „Дружба“

[post-views]
Спира ли притокът на втечнен газ от САЩ за Европа?

Теч е установен на петролопровода „Дружба“.  Аварията е в частта от трасето, която преминава през територията на Полша. Инцидентът поставя още една въпросителна пред енергийната сигурност на Европа, след теча от газопровода Северен поток преди дни.

Петролопроводът „Дружба“ е един от най-големите в света и е основният път, по който руският суров петрол достига до Централна Европа и в частност до Германия, Полша, Унгария, Словакия, Чешката република и Австрия.

Течът е открит във вторник вечерта. Засегната е една от двете линии на трасето, на около 70 км. от град Плоцк в централната част на Полша, съобщи местният оператор на тръбопроводната инфраструктура – PERN.

Втората линия на трасето работи без промяна. В стандартен режим функционират и останалите елементи от инфраструктурата на PERN, включително Померанската секция, която транспортира до Германия суров петрол, идващ в Полша с танкери.

Причините за инцидента, както и неговият мащаб, все още се изясняват. На място специализирани екипи обезопасиха района на аварията и предприеха всички надлежни мерки в съответствие с протоколите за действие при подобни ситуации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани