Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните министри на НАТО се събират в Брюксел. Очаква ни тежка зима, предупреди Йенс Столтенберг

[post-views]
18 години България в НАТО: Йенс Столтенберг със специално обръщение към страната ни

Военните министри на НАТО се събират на двудневен форум в Брюксел. В срещата участва и министърът на отбраната Димитър Стоянов. Дискусиите ще очертаят стратегията за изпълнение на решенията, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, които бяха взети на Срещата на върха в Мадрид през юни.

В сряда заседава ръководената от САЩ Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Министърът на отбраната на Украйна – Олексий Резников, ще брифира колегите си за хода на бойните действия, както и за спешните нужди на страната си на прага на зимата. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на съюзниците да предоставят по-модерни системи за противовъздушна отбрана на Киев и заяви, че очаква с нетърпение още доставки.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО не e страна в конфликта, но нашата подкрепа играе ключова роля. Съюзниците остават единни в подкрепата си за суверенитета на Украйна и правото ѝ да се отбранява.

Посланието ни е ясно. НАТО подкрепя Украйна. Колкото дълго е необходимо. Президентът Путин започна тази война и той трябва да я приключи, изтегляйки силите си от Украйна.“

В четвъртък се събира Групата за ядрено планиране, която ще обсъди опасната риторика на Кремъл и ролята на ядрения потенциал на Алианса за сдържането на агресията и опазването на мира. Следващата седмица НАТО ще проведе учението Steadfast Noon – рутинно занятие, чиято цел е да поддържа ефективни възпиращите способности на съюза.

В този контекст министрите ще договорят и мерки за по-нататъшно укрепване на отбранителния потенциал чрез увеличаване на запасите от боеприпаси и оборудване, обезпечавайки военната индустрията с дългосрочно търсене.

При всички положения ни чака тежка зима, подчерта Столтеберг и  припомни колко е важно Северна Америка и Европа да останат единни в подкрепа на Украйна и в защита на гражданите си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани