Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ призоваха съюзниците си бързо да отпуснат обещаните средства за Украйна

[post-views]
САЩ наложиха още санкции срещу руски олигарси

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви снощи, че е от решаващо значение международните партньори да се присъединят към САЩ в подкрепата за Украйна, и призова партньорите и съюзниците бързо да изплатят съществуващите си ангажименти, както и да увеличат усилията си, предаде Ройтерс.

„Преди две седмици Конгресът прие директна бюджетна подкрепа за Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, която имам удоволствието да обявя, че Съединените щати възнамеряват да изплатят на украинското правителство в следващите седмици“, заяви Йелън в началото на своя среща с министъра на финансите на Украйна Сергий Марченко. „Ангажирани сме да ви предоставим тези средства възможно най-скоро“, добави тя.

„Но нека бъда ясна: международната подкрепа за Украйна е колективно усилие. Ние призоваваме нашите партньори и съюзници да се присъединят към нас, като бързо изплатят съществуващите си ангажименти към Украйна и като увеличат усилията си, за да помогнат в Украйна да продължат да функционират основните правителствени услуги, а също така и да помогнат на Украйна да започне да гради и да се възстановява“, каза тя.

Острите коментари на Йелън относно ангажиментите на партньорите отразяват нарастващата неудовлетвореност сред американските и украинските служители от действията на Европейския съюз, който обеща 9 милиарда долара в подкрепа на Украйна, но досега е предоставил само 1 милиард долара, отбелязва Ройтерс. Източници, запознати с въпроса, твърдят, че по-специално Германия е забавила процеса на отпускане на средства за Украйна.

Йелън и други финансови служители от Г-7 ще се срещнат днес в кулоарите на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, за да обсъдят нуждите на Украйна от финансиране и възстановяване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани