Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна ексхумира десетки тела в два освободени града в източната част на страната

[post-views]
ЕС, САЩ и Франция осъдиха руските жестокости в Изюм

Украинските власти съобщиха снощи, че са ексхумирали телата на десетки хора, включително цивилни граждани и едногодишно бебе, за да определят причините за тяхната смърт, след като руските войски се оттеглиха от два наскоро освободени града в източната част на Донецка област, предаде Ройтерс.

„Това са местни цивилни граждани и наши защитници, военнослужещи от въоръжените сили“, заяви областният управител на Донецка област Павло Кириленко, докато зад него съдебни лекари в бели костюми се движеха около един от обектите в гробището в Лиман, отвоювано от руските сили на 1 октомври.

Кириленко заяви, че в града са ексхумирани телата на 55 души, включително цивилни. Канцеларията на главния прокурор съобщи, че на гробището в Нова Масляковка властите са преброили 110 изкопа, в които има гробове, включително и на деца. „Най-малката е само на една година“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на службата. „Тя е погребана до цялото си семейство“.

Кириленко заяви, че предварителните резултати от изследването на ексхумираните тела показват, че смъртта е настъпила в резултат на „наранявания от експлозиви и снаряди, наранявания от куршуми“. „Не изключваме и изтезания, особено сред цивилните жертви“, каза той. Но само съдебните медицински експерти ще могат да кажат със сигурност, добави областният управител. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди от независими източници причините за смъртта на погребаните хора или кога тя е настъпила.

Прокуратурата съобщи, че на друг обект в град Святогорск служителите на правоохранителните органи са ексхумирали 34 тела, като по някои от тях е имало следи от насилствена смърт, включително огнестрелни рани, фрактури на ребрата и черепа, наранявания от мини и експлозиви.

Украинските власти неведнъж са обвинявали руските войски в извършване на жестокости в окупираните територии – обвинение, което Москва отрича.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани