Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция ще изпрати още войски и оборудване в Румъния

[post-views]
Подсилване на Източния фланг на НАТО – Германия разположи нови подкрепления в Литва

Франция ще изпрати следващите седмици още войски и оборудване в Румъния и ще засили присъствието си в други части на Източна Европа, тъй като войната в Украйна продължава, заяви министърът на отбраната Себастиан Льокорню.

Решението на президента Еманюел Макрон „да засилим отбранителната си позиция на източния фланг на Европа“ ще бъде взето като част от ангажимента на Франция към НАТО, заяви Льокорню пред сенатска комисия.

Франция отговаря за операциите на НАТО за Румъния, където в момента има около 350 войници заедно с белгийски и холандски части. Този брой ще бъде удвоен през ноември, а Франция ще изпрати и десетина бронетранспортьора и около 10 бойни танка Leclerc, уточни по-късно военен източник.

„Също така ще продължим да укрепваме отбранителните си позиции в Литва“ с допълнителни самолети Rafale за патрулиране, каза министърът.

Следващата година в Естония ще бъде разположена лека пехотна част от около 100 войници, в допълнение към 300-та френски военнослужещи, които вече са там, допълни той.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани