Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания отбеляза Националния си празник и Деня на въоръжените сили

[post-views]
Испания отбеляза Националния си празник и Деня на въоръжените сили

Испания отбеляза днес националния си празник и Деня на въоръжените сили на страната с традиционния военен парад в центъра на Мадрид. Това е най-големият военен парад от преди пандемията, в който участваха повече от 4 000 войници, 150 превозни средства и 84 самолета.

На Националния празник на Испания се отбелязва годишнина от откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 година.

Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и по-малката им дъщеря – инфанта София пристигнаха заедно, а престолонаследничката – принцеса Леонор отсъстваше втора поредна година, тъй като учи в Уелс.

Както и миналата година кралското семейство бе посрещнато с аплодисменти и викове  „Да живее кралят“, а премиерът Педро Санчес, който пристигна секунди след тях, бе освиркан и се чуваха призиви „оставка“.

Кралят прие военния парад, в който участваха повече от 150 наземни превозни средства, 58 самолета, 26 хеликоптера и около 220 коня.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес поздрави чрез видеовръзка въоръжените сили в чужбина, които са на мисия и подчерта, че тези почти 3 000 военни са „гордостта“ на въоръжените сили на Испания.

Само преди три дни правителството на Педро Санчес увеличи с 25,8% бюджета си за отбрана през следващата година. Увеличението от 2 милиарда и 500 милиона евро ще бъде използвано за закупуването на военно оборудване за въоръжените сили и модернизацията на сегашното въоръжение.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани