Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландия е решила да изпрати допълнителен капацитет за противовъздушна отбрана на Украйна, съобщи Марк Рюте в Румъния

[post-views]
Рюте: Ако Скопие не приеме предложението, Тирана продължава сама напред

Нидерландия реши да изпрати допълнителен капацитет за противовъздушна отбрана на Украйна, съобщи днес нидерландският премиер Марк Рюте, който е на посещение в Румъния, предаде Аджерпрес.

Рюте посети заедно с румънския президент Клаус Йоханис и с премиера Николае Чука Националния център за съвместна подготовка „Джетика“ в с. Чинку, окръг Брашов.

„Трябва да подкрепим Украйна с всички възможни средства – финансови, военни, хуманитарни, а неотдавнашните атаки срещу цивилни цели в Украйна представляват сериозна ескалация и показват колко необходима е подкрепата за тази страна и затова Нидерландия реши днес да изпрати допълнителен капацитет за противовъздушна отбрана на Украйна“, заяви Рюте.

Той добави, че в настоящия контекст „нашата обща отбрана е по-силна от всякога“.

„Няма да отстъпим пред агресията, няма да отстъпим пред тираните. Румъния знае вече, заради географската си позиция, колко агресивна може да бъде Русия“, посочи премиерът на Нидерландия.

Той каза също, че Нидерландия не е „по принцип“ против присъединяването на Румъния към Шенген.

„Румъния направи много стъпки в правилната посока през последните години. Същевременно казваме, че може да става дума за присъединяване към Шенген, когато всички условия са изпълнени. Имаме и механизъм за наблюдение, имаме и Механизъм за сътрудничество и проверка. Следващите стъпки ще дойдат, трябва да видим какво предстои в тази процедура и след това ще говорим по-нататък, но Нидерландия не е по принцип против присъединяването на Румъния към Шенген“, посочи Рюте.

Той добави, че „Нидерландия не се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген, но трябва да го направим по прозрачен и коректен начин, затова споменах Механизма за сътрудничество и проверка, трябва да имаме достатъчно положителни стъпки и трябва да имаме структурно по-добра правова държава“.

Рюте отбеляза, че това, което трябва да бъде установено в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, се отнася за борбата с корупцията и организираната престъпност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани