Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите американски санкции са пречка за отношенията между Афганистан и САЩ, заявиха талибаните

[post-views]
Талибаните приканват бившите управляващи да се завърнат в Афганистан

Новите ограничения за издаване на визи на талибани са пречка за отношенията между Афганистан и САЩ, заяви днес афганистанското правителство, доминирано от ислямисткото движение, което взе властта в Кабул миналата година, предаде Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера, че страната му „ограничава издаването на визи (. . .) на настоящи и бивши членове на талибанското движение и на други хора, за които се предполага, че са отговорни за репресиите срещу жените и момичетата в Афганистан или че са причастни по някакъв начин към това насилие“. Ограниченията бяха обявени по случай десетата годишнина от учредяването на Международния ден на момичето.

Това решение е „пречка за развитието на отношенията между двете страни“, се казва в изявление на говорителя на афганистанското министерство на външните работи Абдул Кахар Балхи.

„Мярката бе обявена на фона на продължаващите срещи на високопоставени представители на двете страни, които бяха проведени тази седмица в Доха и на които бяха обсъдени всички важни въпроси“, изтъкна Балхи.

„Съединените щати трябваше да предприемат положителни мерки в светлината на скорошните обсъждания в Доха, за да покажат на практика, че искат конструктивни отношения с Ислямското емирство. Подобни решения може да имат негативно въздействие върху двустранните отношения“, каза още говорителят на афганистанското външно министерство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани