Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската полиция и палестинци влязоха в сблъсъци в Източен Ерусалим

[post-views]
Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети, 99% от тях са били прихванати, което е "значителен стратегически успех"

Израелската полиция и палестинци влязоха през изминалата нощ в сблъсъци в Източен Ерусалим. Това са едни от най-ожесточените от месеци безредици в града, предаде Асошиейтед прес.

Напрежението в Източен Ерусалим тази седмица нарасна. Полицията проведе интензивни претърсвания в израелски квартал, търсейки извършителя на  смъртоносна стрелба тази седмица, при която беше убит войник. Сблъсъците през нощта избухнаха по време на едноседмичния израелски празник Сукот и бяха особено силни в Стария град на Ерусалим, който често става арена на подобни конфликти.

Полиция съобщи, че са арестувани 23 души, половината от тях непълнолетни. Маскирани протестиращи са замеряли полицаите с камъни. Използвали са димки и пиратки. Видеозаписи, разпространени от силите на реда, показват улица с горящи отломки и запалени контейнери за боклук. В някои случаи полицаите са стреляли срещу протестиращите, но няма информация за ранени.

Заради издирване на участниците в сблъсъците бе затворен районът на бежанския лагер Шуафат в покрайнините на Ерусалим, където живеят палестинци.

Вчера магазини, предприятия и училища в Източен Ерусалим изразиха солидарност с обитателите на лагера, като временно спряха работа в знак на протест срещу полицейските мерки.

Насилието в Ерусалим избухна в момента на засилено напрежение и на Западния бряг, където от пролетта израелската армия извършва нощем операции, опитвайки се да разбие мрежи на въоръжени организации и да осуети външни нападения. Повече от 100 палестинци са били убити, което значи, че тази година е най-смъртоносната от 2015 г. Израел казва, че повечето от убитите са екстремисти, но сред загиналите има и протестиращи срещу акциите местни младежи и мирни граждани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани