Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 40 украински града бяха подложени на руски ракетен обстрел, съобщиха местните власти

[post-views]
Москва: Ракети „Калибър“ са унищожили военен катер в Одеса

Над 40 населени места в Украйна бяха подложени на руски ракетен обстрел, съобщиха представители на властите, малко след като резолюция на Общото събрание на ООН определи като незаконно анексирането на украинска територия от Москва, а съюзниците на Украйна й обещаха допълнителна военна помощ, съобщи Ройтерс.

Русия повтори позицията си, че Западът, помагайки на Украйна, показва, че „е пряк участник в конфликта“ и предупреди, че приемането на Украйна в НАТО може да предизвика Трета световна война. „Киев добре осъзнава, че подобна стъпка би означавала гарантирана ескалация до Трета световна война“, заяви днес пред ТАСС заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Венедиктов.

Украинският президент Володимир Зеленски в края на миналия месец изненадващо обяви, че страната му иска бързо да бъде приета в НАТО, след като руският президент Владимир Путин организира в Москва церемония, на която четири частично окупирани украински региони бяха обявени за руски.

През изминалото денонощие руски ракети са поразили над 40 населени места, а украинската авиация е нанесла 32 удара по 25 руски цели, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. На практика е разрушена пететажна жилищна сграда. На място работят спасители, каза кметът на град Николаев Александър Сенкевич в публикация в социалните медии и допълни, че южният град е бил подложен на „масиран ракетен обстрел“.

Градът – корабостроителен център и пристанище на река Южен Буг, близо до Черно море – е обстрелван през цялата война, отбелязва Ройтерс.

Русия нанесе рано днес и удари по населено място в района на украинската столица Киев, използвайки дронове с експлозиви, съобщи в Телеграм администрацията на региона. Засега няма подробности за жертвите. Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба каза, че по предварителни данни ударите са нанесени с ирански „дронове камикадзе“.

Жизненоважни инфраструктурни обекти са били засегнати от дроновете, съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария на Зеленски.

Ракети поразиха над 30 многоетажни и частни къщи, газопроводи и електропроводи в град Никопол в Днепропетровска област, а над 2000 семейства останаха без електричество, написа в Telegram губернаторът на Днепропетровск Валентин Резниченко. Ройтерс посочва, че за момента не може да провери информацията чрез независими източници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани