Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко 18 загинали и над 20 ранени, след като сирийски военен автобус се взриви в покрайнините на Дамаск

[post-views]
Сирия заяви, че е свалила израелски ракети, изстреляни към покрайнините на Дамаск от Голанските възвишения

Сирийски военен автобус се взриви в покрайнините на Дамаск, убивайки най-малко 18 войници и ранявайки над 20, съобщават местни източници, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Това е едно от най-смъртоносните нападения в последните месеци срещу сирийски правителствени войски, които не са на активната фронтова линия. Отчита се ръст на подобни нападения срещу автобуси, включително в околностите на Дамаск. При подобни атаки през последните години бяха убити и ранени десетки войници в контролираните от правителството части на страната. През март миналата година бойци нападнаха военен автобус в близост до Палмира в Централна Сирия, убиха 13 войници и раниха 18.

До момента никой не е поел отговорност за нападението, а сирийските власти не са дали подробности за инцидента.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека – неправителствена организация, който следи броя на жертвите и отразява събитията в продължаващия вече 11 години конфликт, съобщи, че при днешния взрив са загинали 17 души.

В миналото сирийските власти обвиняваха за подобни нападения бойците от групировката „Ислямска държава“, които действат в Централна и Южна Сирия, въпреки че от 2019 г. групировката започна да губи територии. Десетилетието на конфликти в Сирия доведе до смъртта на стотици хиляди хора и опустоши страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани