Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представител на НАТО: Не искаме напрежение в Косово, КейФОР остава

[post-views]
Американски военни от КейФОР провеждат учение на полигона Криволак в Република Северна Македония

Ситуацията в Косово е крехка и от командващия на КейФОР зависи кога ще реагира в случай на ескалация на напрежението, каза днес високопоставен представител на НАТО на брифинг за ситуацията в Косово и Метохия, цитиран от Танюг.

На въпрос за началото на изпълнението на решението на косовското правителство за пререгистрация на номерата на автомобилите с косовски, което беше отложено за 31 октомври, представителят на Алианса каза, че следят ситуацията и че не желаят да се създава напрежението.

Предишни опити за въвеждане на косовски регистрационни номера в населената предимно със сърби северна част на Косово доведоха до сблъсъци между полицията и местните сърби, които издигнаха пътни блокади. Барикадите бяха премахнати едва когато миротворците от НАТО се намесиха, за да следят процеса, а Косово се съгласи да отложи мярката.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилие между етническите албанци и сърби.

Представителят на Алианса припомни, че в средата на август тази година президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти са имали отделни срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ги е насърчил да продължат диалога и да бъдат конструктивни.

В НАТО казват, че си сътрудничат тясно с ЕС във връзка с диалога между Белград и Прищина, както и с международната общност и сръбската армия.

Той отбелязва, че КейФОР ще остане в Косово и Метохия, докато ситуацията на място го изисква и повтаря, че мисията на КейФОР е да осигури безопасна среда и свобода на движение за всички в Косово и Метохия.

На въпрос дали е възможно Косово стана член на програмата Партньорство за мир на НАТО, той отговори, че трябва да има консенсус на всички съюзници по този въпрос.

Представителят на НАТО отбеляза още, че Алиансът подкрепя косовските сили за сигурност, но само с първоначалния им мандат, като сили за гражданска защита, а не трансформирането им в „армия на Косово“. Той припомни, че Столтенберг е казал, че решението на Прищина от края на 2018 г. за трансформирането на косовските сили за сигурност е взето в лош момент.

Брифингът за Косово и Метохия се проведе в кулоарите на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, отбелязва Танюг.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани