Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха създаването на Европейска система за ПВО

[post-views]

Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Министрите на отбраната от 14-те държави подписаха декларация за намерение за т.нар. Европейска инициатива за въздушен щит. Тя предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за ПВО от типа „Ароу 3“ и „Пейтриът“.

Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел.

Освен Германия и България в проекта участват Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Нидерландия, Румъния и Словения.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви проекта в края на август, като подчерта, че той ще подобри „сигурността на цяла Европа“. Той посочи, че създаването на  европейска система за противовъздушна отбрана ще е по-рентабилно и по-ефективно, отколкото всяка страна да изгражда своя собствена, скъпа и много сложна система за ПВО.

Тогава Шолц обеща, че Германия ще инвестира сериозно в противовъздушната отбрана през следващите години и то така, че европейските съседи да могат да участват още от самото начало. По-конкретно той спомена Нидерландия, Полша, балтийските страни – Естония, Латвия и Литва, Чехия, Словакия и партньори от Скандинавския полуостров.

Подобряването на противовъздушната отбрана на Германия стана по-актуално, след като Русия промени ситуацията в Европа с нападението си срещу Украйна. Затова проектът се разглежда и като отговор на войната, която вече продължава повече от половин година, отбелязва ДПА.

В момента Германия са разположени зенитните ракета „Стингър“, които са с по-малък обхват и са предназначени за противодействие на самолети и хеликоптери. Ръчно преносими ракети „Стингър“ бяха доставени и на Украйна.

По-голямата система „Пейтриът“ е ефективна при обсег до 30 километра . Германия все още има 12 пускови установки, но това не е достатъчно, за да защити цялата си територия. 

Твърди се, че Бундесверът има „пропуск в способностите“ си за защита от балистични ракети, които достигат цели, намиращи се на големи височини. Една от вероятните опции за германските въоръжени сили е придобиването на израелската система „Ароу 3“, която е най-високото ниво в многостепенната система за противоракетна отбрана на Израел и може да унищожи атакуващи оръжейни системи до височина от над 100 километра.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани