Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия атакува собствените си градове? Назначените от Москва власти в Херсон обявиха масова евакуация

[post-views]
Атентат уби руски чиновник в Херсонска област

Русия и Украйна с размяна на обвинения за ракетното нападение срещу руския град Белгород. В същото време назначените от Москва власти в окупираната Херсонска област обявиха евакуация на населението, заради настъпващите сили на Киев. Последните събития идват часове след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обяви Русия за „терористична държа“.

Русия държи Украйна отговора за ракетно нападение срещу граничния руски град Белгород, при което пострада жилищна сграда.

Киев отрича обвиненията, като хвърли вината върху Кремъл, който явно по-погрешка е бомбардирал града, който се намира на едва 70 километра от град Харков, който от месеци е подлаган на ракетен и артилерийски обстрел.

Съобщения за нови ракетни атаки идват и от южния град Миколаев, като при последната е загинало 11 годишно дете.

На фона на нестихващите руски въздушни удари украинската армия продължава да напредва в Херсонска област. Това принуди назначените от Москва власти там да обявява масова евакуация на населението.

„Призовавам всички жители на област Херсон, които искат да се предпазят от украинските ракети незабавно да заминат за Русия, заяви във видео обръщение губернаторът на област Владимир Салдо.

Междувременно президентът на страната Володимир Зеленски използва традиционно си нощно обръщение към Украинците да благодари за международната подкрепа към страната.

Малко след като Общото събрание на ООН осъди незаконното анексирането на 4 украинските области, най-старата правозащитна организация – Парламентарната асамблея на съвета на Европа обяви с голямо мнозинство, чe режимът в Москва е терористичен и за първи път в историята си призова за незабавното изпращане на военна помощ за Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани