Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лукашенко към Запада: Не вкарвайте в ъгъла ядрена Русия

[post-views]
ОССЕ изрази съжаление за отказа на Беларус да допусне нейни наблюдатели при парламентарния вот през февруари

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреждава Запада да не притиска в ъгъла Русия, която има като аргумент ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

В извадки от интервю за американската телевизия Ен Би Си, разпространени днес от беларуската държавна агенция БелТА, Лукашенко заявява: „Най-важното е да не притискаш в ъгъла своя събеседник и даже своя опонент. Така че вие не бива да прекрачвате тези линии, тези червени линии, както казват руснаците. Не можете да ги прекрачите“.

По повод опасенията на Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия, след като неговите сили в Украйна понесоха поредица от поражения, Лукашенко казва, че ядрените оръжия като всички други оръжия са създадени с някаква цел. „Русия ясно очерта своята позиция: Ако, не дай Боже, има нападение срещу територия на Руската федерация, тогава Русия може при необходимост да използва всички видове оръжия“, предупреждава беларуският президент.

Лукашенко няма думата за военните решения на Путин, но изказванията му показват колко голямо е напрежението заради войната в Украйна, започнала преди близо осем месеца, отбелязва  Ройтерс. По-рано този месец Лукашенко постави Беларус в състояние на висока степен на заплаха от тероризъм заради напрежението по границата, а в понеделник разпореди разполагане на беларуско-руска групировка по граница на Беларус с Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани