Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН осъди руската анексия на части от Украйна

[post-views]
Израел настоява шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци да подаде оставка

Три четвърти от държавите в ООН гласуваха в подкрепа на резолюция, осъждаща опитите на Москва да анексира четири региона на Украйна. Освен самата Русия против документа гласуваха само Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.
От общо 193 членове на Общото събрание резолюцията беше подкрепена от 143 държави, докато 35 държави – включително Китай и Индия – се въздържаха, а останалите не участваха в гласуването. Резолюцията призовава международната общност да не признава претенциите на Русия за анексиране и изисква „незабавното им отменяне“.

На практика това задълбочава дипломатическата изолация на Русия дори в сравнение с незаконното анексиране на Крим през 2014 г. Тогава Общото събрание прие резолюция за обявяване на референдума за невалиден със 100 гласа „за“, 11 „против“ и 58 формално въздържали се. От сегашния документ не произтичат никакви последващи практически действия. Но макар и символичен вот, това е най-големият брой гласове срещу Русия след инвазията от 24 февруари.

Междувременно ръководителят на разузнавателната агенция GCHQ във Великобритания сър Джеръми Флеминг каза в своя лекция, че Украйна обръща хода на войната срещу руските сили, които са изтощени. Сред твърденията му боеприпасите на Русия свършват, цената, която страната плаща, е „потресаваща“, а в процеса на вземане на решения на президента Владимир Путин има пропуски.
САЩ планират да създадат интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана в Украйна, каза на пресконференция в Брюксел Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на американския генерален щаб, предаде Би Би Си. Той отбеляза, че тази система ще комбинира средства с малък, среден и голям обсег. Комбинацията от всички тях ще позволи да бъде затворено въздушното пространство на Украйна за руски самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и заяви, че тя се нуждае от още средства за възстановяването на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки. Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон и поиска близо $55 млрд. От тях $38 млрд. са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а $17 млрд. – за да започне възстановяването на критична инфраструктура.

Най-ново

Единична публикация

Избрани