Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Размяна на реплики между Джо Байдън и ирански правителствен говорител

[post-views]
Размяна на реплики между Джо Байдън и ирански правителствен говорител

Четирима затворници загинаха, а 61 са ранени при пожар снощи в затвора Евин за политически дисиденти в Иран. Това съобщават съдебните власти в Ислямската република, която вече месец е разтърсвана от антиправителствени протести. Според Техеран пожарът в затвора не е свързан с демонстрациите.

Облаци дим и пламъци се извисяват в нощното небе над Техеран, а от затвора се чуват изстрели и експлозии – това показват видеоклипове, публикувани в социалните мрежи от правозащитни организации.

Демонстранти се събраха пред затвора, скандирайки „Долу диктатора!“, а по улиците на Техеран шофьорите надуха клаксоните в знак на подкрепа към протестиращите.

Затворът е известен и като „Университета Евин“, тъй като в него се държани множество учени, интелектуалци, както и голям брой хора с двойно гражданство. По-късно пожарът бе потушен, а иранските власти публикуваха видеозаписи, с които показват, че ситуацията е спокойна.

Източник от службите за сигурност съобщава за държавната агенция ИРНА, че пожарът е избухнал в крило на затвора, където пребивават “главорези“, което означава, че политическите затворници, които излежават присъди, не са били замесени в размириците.

Официалната версия е, че затворниците са влезли в сблъсък с надзирателите в Евин и подпалили склад дрехи.

Най-малко 200 души са убити при потушаването на протестите, които възпламениха Иран на 17 септември заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от Иранската нравствена полиция в Техеран заради нарушаване на строгите правила за облекло в Ислямската република.

Насилственото потушаване на протестите предизвика остро осъждане от Великобритания, Канада и Съединените щати, а утре се очаква европейските външни министри да договорят нови санкции срещу Иран.

Американският президент Джо Байдън отказа да коментира пожара, но на предизборно събитие той заяви: „Иранското правителство е толкова репресивно. Не може да изпитваш нищо друго, освен огромен респект, към хората на улицата. Трябва да призная, че бях изненадан от куража на хората и от жените, които излязоха на улицата и свалиха забрадките си“.

Техеран определи коментара на Байдън като намеса във вътрешните работи, а говорителят на външното министерство на Насер Канаани написа в Instagram, че Иран е твърде силен, за да се поддаде на намеса от политик, който е уморен след дългогодишни провали.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани