Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция ще приеме до 2000 украински войници за обучение, казва френски министър за в. „Паризиен“

[post-views]
Франция ще приеме до 2000 украински войници за обучение, казва френски министър за в. „Паризиен“

Франция ще приеме на своя територия до 2000 украински войници за обучение, заявява френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню в интервю за вестник „Паризиен“, публикувано вчера и цитирано от АФП.

Войниците ще бъдат зачислени за няколко седмици към френски военни подразделения, като обучението им ще бъде на три етапа, обяснява министърът. Първо ще преминат курс по обща бойна подготовка, после по изисканите от Киев специални умения като логистика и накрая обучение по предоставената материална част.

Освен това Франция ще достави на Украйна системи за ПВО „Кротал“, добавя Лекорню, уточнявайки изявление от сряда на президента Еманюел Макрон. По думите на министъра предстои да бъде определено колко от 12-те системи „Кротал“, с които разполага сега Франция, ще бъде пратени на украинската армия.

Пред „Паризиен“ Себастиен Лекорню припомня, че от началото на конфликта Париж е пратил на Киев 18 гаубици „Сезар“ и се готви да достави още шест, като обсъжда и доставката на ракетни установки „земя-земя“ за залпов огън в отговор на молба от украинска страна, предаде АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани