Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойната ни слава е акцент в честванията за Балканската война

[post-views]
Бойната ни слава е акцент в честванията за Балканската война

Министерският съвет на Република България прие на 5 октомври решение за създаване на Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912–1913 г.) през 2022–2023 г., който е под председателството на министъра на отбраната. В състава му са включени началникът на отбраната, началникът на Военната академия ,,Г. С. Раковски“, командирът на Националната гвардейска част (НГЧ), заместник-министри на министерствата на външните работи, на финансите и на културата, директорите на Националния военноисторически музей (НВИМ), БНТ, БНР, Държавна агенция „Архиви“, Информационния център на МО и представители на военно-патриотичните съюзи.

Проявите за 110 години от Балканските войни са под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Основен акцент се поставя върху популяризирането на българската бойна слава и отдаването на почит към подвига и саможертвата на военнослужещите, дали живота си в борбата за национално освобождение и обединение. Националният инициативен комитет има за задача да изготви план с конкретни мероприятия с финансов разчет за отбелязване на годишнината. Предстоящите дейности са свързани с изграждането, ремонтирането и възстановяването на български военни паметници, ритуали за почитане на паметта на загиналите в Балканските войни, мероприятия по предложения на военно-патриотичните съюзи, военно-исторически конференции и изложби, издателска дейност и др.

В с. Лилково, Община Родопи, където е гръмнала първата пушка преди 110 години, бе отбелязано началото на Балканската война

На 8 октомври 2022 г. на родопския вр. Велийца (1715 м) с почетен караул и церемония по полагане на венци и цветя Съвместното командване на специалните операции (СКСО) почете паметта на загиналите герои през първия ден на Балканската война. На лобното място на китния зелен връх се издига паметник под формата на кръст, увековечаващ подвига на 42 войници от 27-и Чепински пехотен полк и 39-и Солунски пехотен полк (Пловдив), загинали на 5 октомври 1912 г. в битка за освобождението на българите в Западните Родопи и долината на р. Места.

На връх Велийца бе и Данка Маврова, внучка на загиналия тук редник Добри Петров Мавров от Старосел

В церемонията участваха представители на местната власт, членове на СОСЗР от Пазарджик, Велинград, Батак, Белово, Брацигово, Дорково, Септември, Стрелча, Панагюрище и Пещера, на Регионален исторически музей (РИМ) – Пазарджик, Общобългарска фондация „Св. Георги Победоносец“ – гр. Якоруда, знаменосци и четници от патриотични организации и сдружения, потомци на загинали в боевете на вр. Велийца и вис. „Чисто тепе“, както и ученици от ОУ „Васил Левски“ в с. Кръстава.
Също на 8 октомври в с. Лилково, Община Родопи, бе отбелязано началото на Балканската война преди 110 години. Урок по родолюбие изнесе проф. Светлозар Елдъров. През 1912 г. първата пушка на Балканската война е гръмнала в близост до селото – на границата при вр. Модър.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани