Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският флот прие петата атомна подводница Astute

[post-views]
Британският флот прие петата атомна подводница Astute

Кралският флот на Великобритания прие на въоръжение многоцелевата атомна подводница Anson, пета поред от типа Astute. Според Naval News церемонията се е състояла на 31 август в корабостроителницата на BAE Systems в Barrow-in-Furness. На нея са присъствали министърът на отбраната Бен Уолъс и тогавашният премиер Борис Джонсън.
„Сигурен съм, че подводницата Anson ще стане най-добрата подводница от типа Astute. Пред лицето на жестоката конкуренция това е смело изявление, но аз напълно вярвам в него. Anson ще работи успешно в продължение на много години. Имам късмета да бъда командир на най-модерната и способна ударна подводница, създавана някога в Обединеното кралство, в деня, в който тя влиза в експлоатация. Това е най-голямата чест в моята кариера като подводничар”, заяви командирът на новата подводница Дейвид Кросби.

HMS Anson joins the Royal Navy fleet in a ceremony in Barrow

Подводницата Anson бе заложена през 2011 г. Тогава се предполагаше, че тя ще бъде предадена на британския флот през 2020 г. Графикът за програмата за изграждане на подводниците от типа Astute бе преразглеждан няколко пъти. В резултат на това атомната подводница бе спусната на вода едва през април 2021 г. През февруари 2022 г. подводницата направи първото си потапяне. Кралските ВМС вече експлоатират и подводници от типа Astute, Ambush, Artful и Odeshes. В корабостроителницата в Barrow-in-Furness продължава строителството на още две такива подводници.
Водоизместимостта на подводницата от типа Astute е 7400 т, дължината на корпуса е 97 м. Тя развива подводна скорост до 29 възла. Работната дълбочина на потапяне е 300 м. Въоръжена е с шест 533-мм торпедни апарата, от които се изстрелват торпеда, крилати ракети Tomahawk и противокорабни ракети Harpoon. В сравнение с британските атомни подводници от предишни поколения подводниците от типа Astute имат по-ниски демаскиращи признаци и подобрени възможности за операции в крайбрежните плитки зони. По официални данни цената на една подводница от типа Astute е 1,5 млрд. паунда.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани