Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Забрани за носене на религиозни символи на работното място трябва да са еднакви за всички, постанови Съдът на ЕС

[post-views]
Руският закон за „чуждестранните агенти“ нарушава Европейската конвенция за правата на човека, постанови ЕСПЧ

Компаниите в Европейския съюз могат да забраняват видимото носене на религиозни символи, включително забрадки, ако правилата важат за всички работници, реши в четвъртък висшият Съд на ЕС. Това е поредно произнасяне по въпрос, който разделя Европа от години, предаде Ройтерс.

В съдебното решение обаче се посочва, че ако дадена религия бива ефективно дискриминирана от такава забрана, тогава компаниите може да се наложи да доказват пред съд, че има легитимна необходимост от санкцията.

Съдът на ЕС се произнася по повод случай с мюсюлманка, на която било казано, че няма да може да проведе 6-седмичния си стаж в белгийска компания, ако носи забрадка.

Компанията подчертала, че в нейни помещения е в сила правило за неутралност и не се допуска никакво покриване на главата, боло то с вид шапка или шал.

Жената внесла жалба в белгийски съд, който впоследствие се допитал до Съда на ЕС в Люксембург.

Вътрешно правило на предприятие, забраняващо видимото носене на религиозни, философски и духовни символи не представлява пряка дискриминация, ако се прилага към всички работници по общ и недифиренциран начин, посочват съдиите.

Те обаче изтъкват, че правилото за неутралност на работодателя може да се приеме за косвено дискриминационно, ако води до неравнопоставеност на последовател на конкретна религия или вяра.

Съдът на ЕС постановява, че в конкретния случай жалбата е подсъдна на съд по трудови спорове в Брюксел, който да се произнесе дали е налице дискриминация.

Според магистратите разлика в отношението към служителите не би представлявала непряка дискриминация, ако е обективно оправдана от легитимна цел на компанията, която работодателят следва да докаже.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани