Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия предупреди, че спира износа на газ за Европа, ако ЕС въведе таван върху цената на петрола

[post-views]

Русия предупреди, че ще спре износа на газ за Европа, ако европейците се опитат да въведат таван върху цената на петрола, тъй като според действащите договори цената на газа е обвързана с цената на петрола.

Предупреждението дойде от изпълнителния директор на „Газпром“ Алексей Милер: „Подобно едностранно решение би било, разбира се, нарушение на съществуващите договори, което ще доведе до спиране на доставките“, заяви Милер. Изявлението му бе излъчено от руската държавна телевизия в момент, когато страните от Евросъюза спорят дали да въведат ценови таван върху природния газ като мярка срещу поскъпването на електроенергията.

Решение за таван върху цената на петрола вече е взето и трябва да влезе в сила в началото на декември.

Москва вече намали значително доставките за Европа в отговор на санкциите, които ѝ бяха наложени заради нападението над Украйна.

До войната руският дял на европейския газов пазар бе 40 процента, но към момента наближава 7 процента.

Орязани бяха доставките за България, Германия, Италия и други държави от Евросъюза с изключение на Унгария, която договори допълнителни количества от „Газпром“ на разсрочени плащания и обеща да блокира всякакви нови санкции срещу руския енергиен сектор.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани