Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съюз ще изпрати 40 наблюдатели в Армения с цел нормализиране на ситуацията по границата с Азербайджан

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

Европейският съюз взе решение днес да изпрати 40 експерти в Армения, които да помогнат за наблюдение на границата с Азербайджан, предаде Асошиейтед прес.

Мисията ще е с продължителност от два месеца, като целта ѝ ще възстановяването на доверието между двете страни в момент, когато несигурността „застрашава човешки животи и заплашва процеса на уреждане на конфликта“, се казва в изявление на ЕС.

Миналият месец Армения и Азербайджан се споразумяха за спиране на огъня след сблъсъци по границата, довели до смъртта на 155 войници от двете страни.

Мисията на ЕС ще се включи в работата на специалните комисии, сформирани по-рано тази година, за да се заемат с проблемите около делимитирането на границата между двете държави.

След сепаратистката война през 1994 г. бившите съветски републики са в конфликт заради населения главно с арменци анклав Нагорни Карабах в Азербайджан. Ереван подкрепя местните арменски формирования в анклава.

Идеята за наблюдаваща мисия на ЕС се зароди, след като държавните ръководители на историческите противници Турция и Армения се срещнаха този месец за първи път след постигнато съгласие за подобряване на отношенията, отбелязва АП.

Междувременно Иранската революционна гвардия започна няколкодневни военни учения по границата на страната с Азербайджан, съобщи ДПА. Подобно на Русия Иран поддържа добри отношения с Армения. Има обаче напрежение със съседен Азербайджан, който Техеран обвинява в сътрудничество със Запада и основния си враг Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024