Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не бива да се вземат на прицел граждански обекти, призова Върховният комисар на ООН по правата на човека

[post-views]
Израел настоява шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци да подаде оставка

Фолкер Тюрк, който от днес е върховен комисар на ООН по правата на човека, отправи апел да не се избират за цели граждански обекти. Той говори в момент, когато Русия обстрелва Киев с помощта на дронове, предаде Франс прес.

„Имаме данни за атаки с дронове от наши колеги, намиращи се на място, и е от решаващо значение гражданската инфраструктура, мирното население, да не бъдат вземани на прицел, а това е много трудно в гъстонаселени зони“, заяви Тюрк при пристигането си в седалището на Върховния комисариат, където поема поста от бившата президентка на Чили Мишел Бачелет.

„Ясно е, че ескалацията на конфликта за нас е крайно тревожна, а точно това става в Украйна и в доста други страни по света“, изтъкна Тюрк пред журналисти.

„Трябва да се върнем към задълбочено разбиране на причините, поради които е важно да се зачита международното право, тъй като в крайна сметка става дума за човешки същества, незамесени във войната, които трябва да бъдат закриляни“, обясни новият висш служител по човешките права в ООН.

„Ясно е, че спазването на международното право, на човешките права и на международното хуманитарно право е абсолютно необходимо, съответно ние призоваваме към деескалация и намиране на средства за спазване на международното право“, добави той.

Преди да бъде назначен през септември начело на Върховния комисариат, австриецът Фолкер Тюрк беше близък сътрудник на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани