Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС наложи санкции на Иран заради нарушаване на човешките права

[post-views]
Страните членки на ЕС се споразумяха за санкции срещу Беларус

ЕС наложи санкции на Иран заради смъртта на Махса Амини и насилственото потушаване на последвалите протести. Техеран заплаши с контрамерки, а Брюксел, в лицето на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, се закани да отговори подобаващо и на покрепата, която Ислямската република оказва на Русия в Украйна.

В списъка със санкционираните от ЕС са 11 официални лица и 4 институции, обвинени в тежки нарушения на човешките права по време на протестите в Иран. Сред тях са министърът на информационните технологии и комуникациите, който спря достъпа до интернет в Иран, както и командирът на местната Морална полиция, държана отговорна за смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Брюксел нареди пълно разследване по казуса, но неправителствени организации предупредиха, че  отговорните лица няма да бъдат реално засегнати от наказателните мерки.

Раха Бахрейни – адвокат от Амнести Интернешънъл:

„Приветстваме тези санкции в смисъл, че те държат до известна степен отговорни извършителите на тези чудовищни нарушения на човешките права. Особено в контекста на Иран, където съдебната власт не е независима и следователно виновните за убийствата на протестиращи никога не си понасят последствията. Но все пак международната общност трябва да отиде и отвъд неефективните призиви за прекратяване на насилието.“

Междувременно Украйна съобщи за няколко руски атаки с дронове, произведени в Иран. Въпреки че Техеран отрече вината си, ЕС се готви за отговор, ако бъде доказана доставката на подобна техника за Москва.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС по външна политика:

„Следим отблизо начина, по който се използват дронове, събираме доказателства и сме готови да действаме с инструментите, с които разполагаме.“

Вашингтон също се намеси в подкрепа на европейската позиция. От Държавния департамент заявиха, че доставката на дронове нарушава Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, свързана с ядреното споразумение с Иран, която забранява трансфера на определени видове военни технологии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани