Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощни експлозии са причина за течовете от „Северен поток“, съобщи датската полиция

[post-views]
Шведски прокурор планира тази седмица да обяви резултати от разследването на взривяването на газопровода „Северен поток“

Предварително разследване на щетите по двата газопровода „Северен поток“ в датската част от Балтийско море показва, че течовете са предизвикани от „мощни експлозии“, съобщи днес полицията в Копенхаген, предаде Ройтерс.

По-нататъшните разследвания на течовете, регистрирани на 26 септември по тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ в изключителната икономическа зона на Дания, ще се провеждат съвместно от полицията в датската столица и националната служба за разузнаване и сигурност.

Изводите от датското разследване изглеждат сходни с тези на шведската прокуратура, която каза, че две други пробойни в тръбопроводите също изглеждат причинени от експлозии и случаят се разследва като акт на мащабен саботаж.

Шведските и датските власти разследват четири теча по тръбопроводите, които свързват Русия с Германия през Балтийско море и се превърнаха в гореща точка в украинската криза.

Датската полиция не каза кога се очаква да приключи разследването.

Световни лидери нарекоха щетите акт на саботаж, а Москва се опитва да прехвърли вината на Запада, намеквайки, че печеливши от станалото са САЩ. Вашингтон отрече всякаква намеса, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани