Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАП: Продоволствената сигурност в света е „сериозно застрашена“ от Русия, каза полският президент

[post-views]
Полша забрани вноса на руски въглища

Продоволствената сигурност в света е сериозно застрашена от агресията на Русия срещу Украйна, каза президентът на Полша Анджей Дуда по време на Световния форум по храните в Италия, предаде полската агенция ПАП.

В речта си Дуда посочи, че продоволствената сигурност и устойчивото развитие в света са сериозно застрашени, особено от „престъпната агресия на Русия срещу Украйна“, ръководена от „империалистическа гордост.“

„Действията на Русия, нейните допълнителни престъпления и заплахи за използване на ядрени оръжия срещу нейния съсед все повече изолират тази страна от останалия свят“, каза Дуда. „Негативните им ефекти се усещат не само в нашия регион, но и в целия свят.

Руските действия значително засилиха нарастващата хранителна криза, един от негативните ефекти на пандемията ковид-19, добави Дуда. Той посочи, че Русия е възпрепятствала и след това дълбоко ограничила износа на храни и селскостопански продукти от Украйна, която е един от най-важните производители в света.

Според Световната програма по прехраната руското нашествие в Украйна, подпомогнато и от беларуските власти, представлява сериозна заплаха не само за украинците, но и за 345 милиона души в 82 държави, а в резултат на това броят на хората, страдащи от хронично недохранване може да се увеличи с 47 милиона“, каза той.

Дуда добави, че въпреки дезинформацията, разпространявана от Русия, че Западът е виновен за хранителната криза, не санкциите, а действията на Москва са допринесли за значителното намаляване на наличието на храни и повишаването на цените им, както и за повишаване на цените на торовете и енергията, чийто важен износител се явява Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани