Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландското правителство харчи милиарди за военни поръчки

[post-views]
Нидерландия подкрепя ограничаването на визите за руснаци

Нидерландското правителство ще инвестира до 3,5 милиарда евро във военни поръчки, съобщи Министерството на отбраната на кралството, което представлява обрат на досегашната политика в тази сфера след нахлуването на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

След години на намаляване на разходите нидерландската армия ще закупи ракетна артилерийска система и 10 гаубични оръдия за до 1 милиард евро в периода между 2023 г. и 2026 г.

Нидерландия също така ще закупи мобилна система за противовъздушна отбрана в размер до 2,5 милиарда евро, е написал заместник-министърът на отбраната Кристоф ван дер Маат в писмо до парламента.

„Войната на европейския континент подчертава необходимостта да можем да действаме във всички области на спектъра на отбраната“, каза той.

Нидерландия не разполага с ракетна артилерия от 2004 г., след като съкращения в бюджета за отбрана доведоха до продажбата на такава системата на Финландия.

Новата мобилна система за противовъздушна отбрана има за цел да подобри защитата срещу заплахи от вражески хеликоптери, самолети, дронове и крилати ракети, каза Ван дер Маат.

Инвазията от 24 февруари на Русия в Украйна, породи опасения за сигурността сред други страни от НАТО. Полша планира да закупи реактивни артилерийски системи от Южна Корея.

Нидерландското правителство заяви през юни, че ще инвестира повече във военната сфера, така че бюджетът му за отбрана да достигне целта на НАТО от минимум 2% от БВП. С новите предложения бюджетът за отбрана ще достигне 2,03% през 2024 г. и 2,01% през 2025 г.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани