Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните министерства на Австралия и Фиджи подписаха споразумение в областта на сигурността

[post-views]
Австралийската разузнавателна агенция ще съхранява разузнавателни данни онлайн

Австралия и Фиджи подписаха споразумение, което ще позволи на армиите им да си взаимодействат, предаде Ройтерс. Министрите на отбраната на двете държави го определиха като сериозна стъпка към общо сътрудничество в областта на сигурността.

Островните страни в Тихия океан посочиха климатичните промени като най-голямата заплаха за сигурността в региона, без да подценяват напрежението между Китай и САЩ заради пакта за сигурност, който Соломоновите острови подписаха с Пекин през април.

Министрите на отбраната от Тихоокеанския регион се събраха в Тонга по-рано тази седмица. Австралия търси по-тясно военно сътрудничество с трите островни държави, които разполагат с отбранителни сили – Фиджи, Папуа-Нова Гвинея и Тонга, в опит да се противопостави на китайското влияние в региона.

„Сега е времето да сме приятели“, заяви днес пред журналисти във Фиджи австралийският министър на отбраната Ричард Марлс и отбеляза несигурното в стратегически план международно положение, както и влиянието на климатичните промени.

Марлс посочи, че подписаното споразумение с Фиджи, което урежда със законова рамка присъствието на армията на една от двете страни в другата, е рядкост за Австралия и ще позволи по-тясно сътрудничество между въоръжените им сили. Той нарече партньорството „много, много сериозна стъпка“.

Министърът на отбраната на Фиджи Иниа Серуирату отбеляза, че чрез това споразумение обучените и разположени в региона отбранителни сили ще доведат до „ново ниво в сътрудничеството в областта на сигурността“.

„Ние познаваме и разбираме геополитиката на региона и ролята, която ние, Австралия и Нова Зеландия играем, както и необходимостта да сме единни и да си сътрудничим“, подчерта той.

В изявление от днес по време на срещата на военните министри на Папуа-Нова Гвинея, Фиджи, Нова Зеландия, Франция, Чили, Австралия и Тонга беше обявено превръщането на построения с австралийско финансиране военен лагер „Блекрок“ (Blackrock) на остров Фиджи в регионален център за реакция при бедствия.

В съобщение на правителството на Тонга беше съобщено, че САЩ, Великобритания и Япония са били страни наблюдателки на срещата.

В него се посочва също, че министър-председателят на Тонга Сиаоси Совалени е подчертал, че „сложната геополитика“ и необичайните заплахи за сигурността „изискват общо сътрудничество за това и следващото поколение“.

Австралия е в процес на преговори за отбранителен договор и с Папуа-Нова Гвинея.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани