Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът Лиз Тръс подаде оставка, Великобритания е в безпрецедентна политическа криза

[post-views]
Великобритания проверява твърденията за химическа атака в Мариупол, каза външната министърка Лиз Тръс

Великобритания изпадна в безпрецедентна политическа криза. Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател и лидер на Консервативната партия след едва 45 дни на поста. Така Обединеното кралство ще има трети различен премиер за по-малко от година.

В специално изявление на „Даунинг стрийт“ 10 Лиз Тръс обяви, че напуска поста си след като не е успяла да отговори на очакванията, с който е избрана за лидер на Консерваторите. Малко по-рано тя е уведомила за оставката си и крал Чарлз III.

Лиз Тръс – министър-председател на Великобритания в оставка:

„Встъпих в длъжност в момент на огромна икономическа и международна нестабилност. Семействата и бизнеса са притеснени как ще си платят сметките. Незаконната война на Путин в Украйна заплашва сигурността на целия континент. А нашата страна твърде дълго беше забавяна от нисък икономически растеж.

Бях избрана от Консервативната партия с мандат да променя това и признавам, че предвид ситуацията, не успях да го изпълня.“

45-дневното управление на Лиз Тръс като премиер е най-краткото в историята на Великобритания. Тя ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на следващия лидер на Консервативната партия, който ще заеме и министър-председателския пост. Очаква се той да бъде избран следващата седмица.

Новината беше определена като шокираща от медиите на Острова. Никога не сме били свидетели на такъв хаос, коментираха експерти и предупредиха, че проблемите само ще се задълбочават.

Опозицията в лицето на лидера на Лейбъристите – Кийр Стармър, призова за парламентарни избори „веднага“, след като според него Консерваторите са оставили страната „отслабена и изхабена“.

Припомняме, че проблемите за Лиз Тръс започнаха с внасянето на спорен комплекс от икономически мерки, който доведе до срив на финансовите пазари и обезценяване на британската лира. Последва уволенението на финансовия министър Куази Куартенг миналия петък. Вчера оставка подаде и  министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман, която отправи порой от критики към Тръс, а парламентарно гласуване стана повод дори за физическо насилие над депутати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани