Информационен център на Министерство на oтбраната

В отбрана по хълмовете на „Корен”

С бойни стрелби приключи „Верея-22”, част от двустепенното командно-щабно учение „Балкан-22”.

На полигон „Корен” през седмицата се състоя тактическото учение с бойна стрелба (ТУБС) „Верея-22” на тема: „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешелон на механизирана бригада на направлението на главния удар на противника”. То бе в рамките на двустепенното командно-щабно учение „Балкан-22” с войски за реални действия на местността.

Преди „Верея-22” се проведоха

                        тактически учения

на отбранителна тематика с механизираните роти на 31-ви батальон с командир подполковник Светослав Годинов от състава на 2-ра Тунджанска бригада. Първа механизирана рота с командир старши лейтенант Стоян Спасов бе усилена със смесения противотанков взвод и разузнавателния взвод. Самоходната минохвъргачна батарея и Зенитно-ракетният артилерийски взвод усилиха Трета механизирана рота с командир капитан Михаил Костадинов. А Втора механизирана рота с командир капитан Асен Чилингиров не проведе свое учение, тъй като през май–юни участва на „Морски страж”, също на полигон „Корен”. Командир на Самоходната минохвъргачна батарея е капитан Янко Колев, командир на Противотанковия взвод е капитан Емил Едрев, а командир на Зенитно-ракетния артилерийски взвод е капитан Лозко Лозев. Другите участващи  формирования на 31-ви механизиран батальон бяха Логистичната рота, командвана от капитан Красимир Маринов, и Щабната рота с командир капитан Тодор Добрев.   

                        Основната цел

на ротните тактически учения беше управлението на подчинените в бойна обстановка, както и да се сглобят действията между различните формирования – маневрени, артилерийски и за огнева поддръжка, обясни подполковник Светослав Годинов.

И всичко това бе показано в следващите дни на ТУБС „Верея-22”. Изпълнени бяха задачи, като разполагане в район, извършване на марш и заемане на район за отбрана, водене на отбранителен бой и възстановяване на целостта на отбраната.

                              Усилението

на 31-ви батальон беше с две танкови роти от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС). Първа рота от 2-ри танков батальон е с командир старши лейтенант Илия Георгиев, а Първа рота от 61-ви танков батальон е с командир лейтенант Диян Янъков, посочи заместник-командирът на ЦПС полковник Данчо Николов. Задачи в интерес на батальона изпълняваше батарея от 20-и самоходен артилерийски дивизион. По време на учението огнева поддръжка осигури Реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк.

Директорът на „Верея-22” заместник-командирът на 2-ра бригада полковник Емил Симеонов заяви: „Цел на учението бе

                синхронизиране на действията

между пехотните и танковите формирования, както и артилерията на бригадата, а и да се повдигне нивото на подготовка. Всъщност това е последният етап, венецът от подготовката на батальона”.

Офицер, планиращ учението, бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Офицер, провеждащ учението, бе командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.

ТУБС „Верея-22” приключи с провеждането на бойни стрелби. В полевата подготовка и ученията на полигон „Корен” за времето от 6 до 20 октомври взеха участие до 800 военнослужещи и до 170 единици различна техника.

Днес формированията трябва да са вече в пунктовете за постоянна дислокация.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top