Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландският парламент одобри създаването на трибунал в Хага, който да съди руски военни и политически ръководители

[post-views]
Нидерландия подкрепя ограничаването на визите за руснаци

Нидерландският парламент одобри днес предложение за създаването на специален трибунал в Хага, който да преследва съдебно руски военни и политически ръководители във връзка с конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

С голямо мнозинство депутатите приеха решение, с което призовават правителството „активно да проучи“ в Европейския съюз и ООН възможностите за създаване на такъв съд.

В Хага е седалището на Международния наказателен съд (МНС), който вече е започнал разследване за евентуални военни престъпления след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т.г. Този съд обаче няма юрисдикция да инициира съдебни преследвания във връзка с агресията в Украйна.

Киев отдавна лобира за създаването на специален международен или хибриден трибунал, който в сътрудничество с МНС да съди високопоставени представители на Русия, отговорни за нахлуването на руските сили в Украйна. Миналата седмица Естония, Латвия и Литва призоваха в съвместно изявление страните от ЕС да подкрепят създаването на такъв трибунал.

Според приетата от ООН дефиниция акт на агресия означава „нашествие или нападение от въоръжените сили на една държава срещу територията на друга държава или всякаква военна окупация“. Въпреки наличието на престъпления съгласно международното право понастоящем Украйна не може да се обърне към никое конкретно съдилище или трибунал, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомни, че Москва настойчиво отхвърля обвиненията на украинските власти и Запада, че е извършвала военни престъпления във войната, която нарича с термина „специална военна операция“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани