Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завършиха ходовите изпитания на кораба за полярната ни мисия

[post-views]
Завършиха ходовите изпитания на кораба за полярната ни мисия

Констатираните по време на първото плаване малки проблеми повече не се проявяват.

С две последователни излизания в открито море завършиха ходовите изпитания на научноизследователския кораб (НИК) на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ „Св. св. Кирил и Методий“. Констатираните по време на първото плаване малки проблеми в работата на машините и механизмите са отстранени и на следващото плаване те повече не се проявяват, съобщи за в. „Българска армия“ командирът на кораба капитан ІІ ранг Николай Данаилов. Той посрещна с удовлетворение новината, че правителството осигурява допълнителни 4 775 600 лв. целеви средства за дофинансиране на първата полярна мисия „Антарктика 2022–2023“ на НИК № 421. Тази сума ще компенсира разликите между предварителните изчисления за разходите за гориво-смазочните материали, както и пристанищните такси и реалните им цени в новите икономически условия.

Като всеки кораб, плаващ под български военноморски флаг, НИК № 421 ще премине през регламентирания курс за подготовка. Екипажът ще сдаде първата и втората курсова задача и ще проведе няколко тактически учения на море.

Капитан ІІ ранг Данаилов е доволен от проявените от командвания от него екипаж старание и мотивация при усвояването на материалната част. „Това, което в други условия екипажите свършват в хода на цяла учебна година, нашите офицери, старшини и матроси изпълниха за четири месеца. Фактът, че от тях също постъпват предложения за дооборудването на кораба, е показателен. Очаквам това да продължи и по време на следващите плавания“, каза той.

Следващите плавания ще бъдат по време на есенните щормове, но това не притеснява командира на кораба, за когото лошото време е добра школа. А по отношение на логистиката в района на ледения континент вече е намерено практическо решение с плаващо съоръжение, изградено на модулен принцип, което ще достига до необорудвания бряг с помощта на две моторни лодки тип „Зодиак“. По всички тези въпроси се поддържа тясна връзка с екипа на проф. д.н. Христо Пимпирев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани