Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия пое бойната група на НАТО у нас

[post-views]
Италия пое бойната група на НАТО у нас

Подзагл: Президентът Румен Радев: Алиансът се обръща към своята същностна мисия.

Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група на НАТО в България, считано от 17 октомври т.г. Това се случи тази седмица на официална церемония по предаване на отговорността, която се проведе на учебния полигон „Ново село“. Планирано е бойната група да постигне пълни оперативни способности до края на 2022 г. Други държави, потвърдили участие с военнослужещи, са САЩ, Албания, Гърция, Черна гора, Република Северна Македония и Турция. Общият им принос заедно с нашите бойци е проява на съюзна солидарност и инвестиция в колективната отбрана в труден за всички момент. Предвидено е бойната група да се включва в учения на НАТО.

На полигона „Ново село“ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на български, италиански, американски и гръцки военнослужещи. „Само преди три месеца Алиансът прие своята нова Стратегическа концепция, която определя заплахите и рисковете пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия. Че държавите членки, граничещи с конфликта, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност“, заяви в словото си държавният глава. И допълни, че „след десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепване на мира, далеч от нашия регион, днес Алиансът се обръща към своята същностна мисия на гарант на териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка отделна държава“.

По-късно пред журналисти Румен Радев обясни, че буксуващата модернизация на  Въоръжените ни сили е резултат на непрекъснатото през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми и проекти, разработвани от висшето военно ръководство. Резултат на системното погазване на военната експертиза от хора, облечени във власт. „Домогванията до властта в България трябва да  изключват некомпетентността и лъжата. Именно политиците, които непрекъснато настояват България да изпрати въоръжение на Украйна, са участвали в няколко правителства и Народни събрания, спъвали са години наред модернизацията и не са въвели никакво ново въоръжение. Сега те бързат да предоставят въоръжение на Украйна и по този начин да ни лишат и от това, което имаме в момента“, категоричен бе държавният глава. Той изрази позицията си, че изпращането на въоръжение от Българската армия за Украйна ще задълбочи дефицита на национални отбранителни способности за дълъг период, и то в условия на  влошаваща се среда на сигурност. „Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години, и за всичко това ще трябва да си платим“, каза още Румен Радев.

„Участието в бойната група е символ на устойчивостта, силата и решимостта на Алианса“, отбеляза пък върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи.„Бойната група  е символ на принципите на НАТО за споделяне на отговорностите и на стремежа към мир и свобода“, каза в словото си министърът на отбраната на Италия Лоренцо Гуерини. Той подчерта, че приятелството между италианския и българския народ е израз на все по-голямата сплотеност в Европа и благодари за гостоприемството, за приноса на страната ни към колективната сигурност, за професионализма на българските военнослужещи. „Ние всички искаме мир, всички вярваме в мира, всички работим за мир, но постигането му зависи от баланса на силите и това е нещо, което само трансатлантическият  Алианс може да гарантира“, заключи министър Лоренцо Гуерини и отбеляза, че Югоизточният фланг на НАТО е от стратегическа важност за съюза.

Официалният документ по предаване на отговорността бе подписан от досегашния командир на българската бойна група подполковник Велин Кехайов, командир на 42-ри механизиран батальон във 2-ра механизирана бригада, и от командира на италианския военен контингент полковник Франческо Алаймо.

Министърът на отбраната  Димитър Стоянов награди трима български и трима италиански военнослужещи за принос и заслуги към изграждането на бойната група на пакта у нас. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ бяха отличени генерал-майор Франческо Бруно, командир на дивизия „Акуи“, флотилен адмирал Алберто Содомако от Генералния щаб на отбраната на Италия и полковник Масимилиано Монджилло от Съвместното оперативно командване на Италия. С плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени подполковник Велин Кехайов, полковник Бойко Марков от дирекция „Стратегическо планиране” и полковник Васил Енчев, заместник-началник на Щаба по операциите на Сухопътните войски.

На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на дипломатическия корпус у нас, на висшия офицерски състав от командната структура и структурата на силите на НАТО, от италианските Въоръжени сили и от Българската армия, както и представители на местните власти.

Министър Димитър Стоянов:

Военен бюджет за 2023 г. – 2% от БВП

„Има спешна нужда от финансиране и модернизация на Българската армия, за да можем да преодолеем технологичната пропаст между  българската и съюзните армии от НАТО“, каза пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той разясни, че целта на военното и политическото ръководство на МО е в бюджета за следващата година средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП. „Нашите съюзници от НАТО вече говорят за  2,5 % от БВП, като визията е да се стигне до 3% през 2030 г. Виждате колко голяма е разликата. Ние все още се борим за 2 %“, допълни министър Стоянов.

Адмирал Емил Ефтимов:

При необходимост може да стане бригада

 „Многонационалната бойна група е първата стъпка. Нашето ниво на амбиция е тази бойна група в случай на необходимост бързо да се трансформира в бригада“, заяви пък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той напомни, че модернизацията на армията и изграждането на съответната инфраструктура създават условия за съюзниците, ако се  наложи, бързо да усилят нашия потенциал. Военен №1 в държавата посочи мотивацията на военнослужещите като най-важното условие за реализацията на целите. „Няма ли мотивация, нито старото съветско оръжие, нито най-съвременното оръжие може да бъде използвано ефективно и да даде необходимия отбранителен потенциал. Тук на полигона нашата артилерия, която е от съветско време, тренира с модерни безпилотни системи“, каза още началникът на отбраната и призова обществото и медиите да пазят авторитета на българските военнослужещи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани