Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От ботушите и парашута до лазерните прибори

[post-views]
От ботушите и парашута до лазерните прибори

Армията на САЩ реализира специална програма, наречена „Войник“, имаща за цел да осигурява всичко необходимо за бойците – от топлото облекло и ботушите за зимата до индивидуалния парашут. И това не е всичко. Изпълнителният офис на програмата (Program Executive Office) доставя също така от бронежилетките, каските и ръкавиците до преносимото електронно оборудване. Това оборудване става все по-леко и многофункционално. Това са устройства за навигация, наблюдение, комуникация и информация, както и лазерни системи за насочване. Както припомнят експертите, някога например указването на целта за артилерията се е извършвало само с един бинокъл и една радиостанция.

Проектът за Интегрираната система за визуално разширяване (IVAS) е един от най-важните от 35-те ключови проекта в плана за модернизация на Американската армия, огромен проект на стойност $22 млрд. Това е визуална система, която позволява на всеки войник да получава изображения със смесена реалност за по-ефективно търсене на целите на противника. Смесената реалност (MR) обединява реалния и виртуалния свят и предлага неограничени възможности.

С тези очила войникът има достъп до пълни топографски карти с отбелязани важни точки, може да се свързва с други бази или други войници и да сравнява информацията. В състояние е да получава инструкции по време на мисия. Проектът се смята за една от най-революционните военни технологии. На практика това са очила за смесена реалност, с които се вижда и през нощта, и се наблюдават обекти с термично излъчване. Те дават възможност за тактически изчисления, повишават ситуационната осведоменост и на пилота на бойния изтребител, и на пехотинеца. Дори да е във вътрешността на хеликоптера или на бронираната бойна машина, войникът вижда заобикалящата го действителност навън чрез един безжичен рутер, все едно стените на „Страйкър“ или на „Брадли“ са прозрачни. Това е най-модерната технология в служба на отделния войник, създавана някога.

Лазерната система за насочване на високоточни управляеми и неуправляеми боеприпаси може да превърне най-мощната гаубица калибър 155 мм в гигантска снайперска пушка, твърдят експертите за индивидуалния прибор за целеуказване JETS. Създаден по най-нова авангардна технология, той е модулен, тежи 6 кг, батерията му издържа 72 ч и се обслужва от един войник. Освен това според конструкторите JETS намалява времето за насочване на артилерията с 20 мин. Очакванията са от бързото и прецизното предоставяне на данни за вражеските цели от прибора да се възползва и бойната авиация при атаките си от въздуха.

Програмата „Войник“ на Американската армия предоставя на личния състав и индивидуален дигитален прибор на базата на смартфон Samsung S20, наречен „Нет воин“. Това е лично потребителско устройство, в което всеки войник получава най-подробна информация, включително и карти за всяка мисия, в която участва.

В облеклото и оборудването на войника програмата не поставя нито едно нещо на по-преден план. Всичко е важно. По тази причина например на войските в Аляска са предоставени за тестване три вида ботуши и шест вида ръкавици. Бойната униформа е изработена от петслойна материя, която осигурява комфорт на тялото и при най-сурови  условия.

Военен телескоп „ловува“ в Космоса

Телескопът на Космическите сили (КС) на Американската армия ще „ловува“ чуждестранни космически кораби, астероиди, комети и космически отломки. В последните години учени от САЩ и Великобритания установиха, че космическите отломки и отпадъци са реална заплаха за националната сигурност.

Телескопът за космическо наблюдение (SST) ще работи в Австралия и ще търси също така и интересни астрономически обекти, твърдят от КС. SST може да вижда толкова високо, колкото приблизително е височината на геостационарната орбита над земната повърхност – около 36 000 км.

Телескопът ще бъде монтиран във военноморска комуникационна станция на северозападното крайбрежие на Австралия. На практика ще работи в Южното полукълбо и ще допринася за глобалния мониторинг на космическото пространство от страна на САЩ, посочват от КС. Преди да бъде предоставен на КС, телескопът години наред е тестван на ракетния полигон „Бели пясъци“ в щата Ню Мексико.

Реална стрелба с хиперзвукова ракета

През 2023 г. Американската армия ще проведе за първи път реални стрелби с хиперзвуковата си ракета с голям обхват, над 3000 км. От октомври миналата година обслужващият боен екип провежда „сухи тренировки“ за товарене, разтоварване, транспортиране и развръщане на мобилната платформа и контейнера, но без същинската ракета.

Тези изпитания са от 35-те приоритета в плана за модернизация на армията на САЩ. Очаква се догодина 24 от  35-те приоритета, които се отнасят до модернизацията или до създаването на нови прототипи, да бъдат реализирани.

Доставката на първия прототип на хардуера на ракетата е проведена още през 2021 г. Много са важни тренировките на екипа по товаренето и разтоварването на цялата система на транспортен самолет С-130. Тестовите стрелби през следващата година ще се провеждат съвместно от армията и флота.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани