Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полк. проф. д-р Емил Енев: Стартирахме академичната година с нов учебен план

[post-views]
Полк. проф. д-р Емил Енев:  Стартирахме академичната година с нов учебен план

Мотивацията не е само въпрос на финансово стимулиране, смята деканът на Факултет „Командно-щабен“ – ВА „Г .С. Раковски“

  • Г-н полковник, как Факултет „Командно-щабен“ стартира новата учебна година?
  • Това е седемдесет и втората учебна година на факултета. Продължихме развитието на учебно-материалната база. Беше оборудван, подготвен и вече функционира кабинет за обучение на офицери от структурите на Въоръжените сили за оператори на системата за планиране TOPFAS. Най-важното е, че започна обучението на слушателите по нов учебен едногодишен план.
  • Какви по-точно промени бяха направени в учебните планове и програми заради измененията в актуалната среда за сигурност?
  • Стремежът да се доближи образованието до потребностите на практиката изисква провокиране у обучаемите на самостоятелно, критично и креативно мислене. Развиват се умения за самостоятелно конструиране на ново знание. Осъвременяваме методиката на обучение. Намалихме лекционните занятия и увеличихме активните форми на обучение. Поставяме слушателите и студентите в конкретни среда и проблемна ситуация за решаване. Изискваме решаването или недопускането на определени проблеми. Увеличаваме интензивността на обучението и повишаваме неговата ефективност. Крайният и търсен резултат е трансформиране на мисленето от реактивно в проактивно. Търсим и ефекта на екипното обучение чрез по-голям процент на съвместни тренировки и учения.
  • Какви научни форуми и конференции Ви предстоят, и как ще участвате в тях?
  • В края на септември се състоя третата научна сесия на факултета на тема „Съвременни аспекти на сигурността – предизвикателства, подходи, решения“. През октомври е предвидена научна конференция на тема „Необходима достатъчност за осигуряване на въздушния суверенитет на България и ролята на човешкия фактор”. Нашите обучаеми участват и в теоретико-приложни конференции, които се организират в рамките на учебния процес. Участваме ежегодно и в годишната научна конференция на Академията. Академичният състав и докторантите популяризират резултатите от своите изследвания и анализи и на множество национални и международни конференции и научни издания. Участваме в научна програма „Сигурност и отбрана“. Тук са планирани семинари, кръгли маси и четири научни конференции, първата от които ще се състои още тази година.
  • Успяхте ли да преодолеете проблемите, свързани с COVID пандемията и какви поуки си извадихте от нея?
  • От решаващо значение се оказаха дейностите, свързани с планирането, провеждането, контрола на учебния процес и въвеждането на електронното и смесените обучение и работа по схемата Home Office. Осигурихме необходимите технически средства и методически ръководства. Обучихме и подготвихме обучаемите за новите форми на учене и контрол на наученото. Създадохме процедури за това – кое, от кого, кога, защо и как да се прави и ръководи. Уверено мога да кажа, че постепенно, но своевременно намерихме верните и работещите решения в тези извънредни обстоятелства. Поуките са свързани именно с подходите за решаването на посочените проблеми.
  • Какво предстои пред факултета в близка и в по-далечна перспектива?
  • Най-близката задача е провеждането на „Специализиран тактически курс за офицери“. Неговата мисияе да се повиши подготовката на офицери с военно звание „капитан“ и „майор” в областта на използването на батальон (дивизион). Основна цел е да се постигне еднакво ниво на знания и умения за работа в щабовете на формирования от видовете въоръжени сили на тактическо ниво. Приключваме обучението на последния випуск офицери с продължителност на обучението 14 месеца и защити на дипломните работи. В ход е реализацията на новия 12-месечен план за обучение, чиито първоначален хоризонт на реализация е 2026 г. Постоянно актуализираме съдържанието на учебните дисциплини, особено на фона на събитията от последните месеци. Развитието и комплектуването с академичен състав е постоянна задача, към която се отнасяме с изключителна отговорност. В средносрочен план започваме подготовка на академичния състав на факултета за предстоящите промени в наукометричните показатели, свързани с академичното развитие, което не бива да се затормозява от тези промени. Предстои въвеждането на актуализирани методики за подготовка и провеждане на учения и тренировки. Актуализираме сценариите, по които се провеждат ученията и тренировките във факултета. В дългосрочен план се надявам да приключим успешно участието в програма „Сигурност и отбрана“, която може да допринесе значително за академичното развитие и усъвършенстването на инфраструктурата и учебно-материалната база.
  • Как мотивирате научнопреподавателския състав за работа и изследвания?
  • Убеден съм, че мотивацията не е само въпрос на финансово стимулиране.Мотивацията е и гордост, че принадлежиш на колектив, който има своя значим принос за шестте първи места на Военна академия в област „Военно дело“ в ежегодната класация на висшите училища.Ние използваме системата за моделиране и симулации Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS) не само за учения и тренировки, но и за научни експерименти. Водещи сме в обучението и използването на системите за планиране на логистичното осигуряване LOGFAS и LOGREP. Преимущество за нашия състав е наличието на способности за използване и прилагане в учебния процес на нови софтуерни продукти, които са единствени по рода си във военнообразователната система и са новост за Въоръжените сили. Такива са Система за командване и управление на Военновъздушните сили и ПВО Integrated Command and Control, системите JTS и FAST, свързани с планирането и управлението на огневата поддръжка. Академичният състав на факултета е водещ и в използването на дистанционно управляеми летателни системи. Факултетът е единствената структура във военнообразователната система, която разполага със способности за обучение и използване в учебния процес на системата TОPFAS. Факти, които са резултат от високата мотивация на нашия академичен състав.

Активно се работи по Програма „Еразъм“

Факултетът работи по договори за сътрудничество по Програма „Еразъм“ с множество чуждестранни учебни и изследователски структури. В областта на военното дело си сътрудничат с Политехническия университет, гр. Букурещ, Румъния; Академията на сухопътните войски на Румъния; Националния университет по отбраната на Полша; Националния университет по отбраната на Румъния „Карол І”. В областта на логистиката наши партньори са Академията на въоръжените сили на Словакия „Генерал Милан Стефаник”; Институт по логистика от Военната академия във Варшава и Училището по логистика на Френската армия в гр. Бурж.

Създаден е консорциум по програма „Еразъм +“  Стратегически партньори по проект „Международна логистика и транспорт” между Военна академия „Г. С. Раковски” и Университет Версай, Франция. Успешно работят с Военната академия във Варшава, Нов Лисабонски университет и Техническия университет в Букурещ и Технологичния университет в гр. Белфор, Франция. Развиват се връзките в областта на противодействието на радикализацията и тероризма с Международен институт за противодействие на тероризма – в рамките на университет „Рейхман“, Херцлия – Израел.

„Имаме опит и в обучението на чуждестранни слушатели в съответствие с двустранни споразумения (Македония, Китай, САЩ, Гърция) и чуждестранни студенти от Азербайджан; Италия; Украйна; Румъния. Основните ни мотивация и акцент тук, са посредством събиране на опит и поуки от това международно сътрудничество да продължаваме изпълнението на задачата за подготовката на кадри за управленския ешелон на оперативно ниво и в обучението на експерти в областта на националната сигурност и военното дело“, казва полковник Енев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани