Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министерството на енергетиката няма да предлага двойна тарифа на тока за битовите потребители

[post-views]

Министерството на енергетиката (МЕ) няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Това съобщиха от пресслужбата на МЕ. От МЕ отчитат, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да се допусне гражданите да са натоварени с непосилни сметки за ток.

Полагат се всички усилия да се задържат и намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари 2023 г. По този начин се цели да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. От МЕ работят по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение, и изразявт надежда проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара.

Преди дни представители на Българския съюз за директна демокрация протестираха срещу излизането на битовите абонати на свободния енергиен пазар. Според протестиращите правителството, редовно или служебно, се опитва да прехвърли тежестта на изкуствено създадена и спекулативна енергийна криза върху гражданите. България има много добри енергийни мощности все още, има евтина енергия в лицето на атомната електроцентрала „Козлодуй“ и Държавната въглищна компания, казаха тогава протестиращите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани