Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рязко увеличаване на нелегалното преминаване на границата на САЩ с Мексико

[post-views]
Германският парламент одобрява мерки за улесняване на депортациите

По данни на митниците и граничната охрана на САЩ през септември броят на незаконните преминавания на границата е достигнал най-високото ниво, регистрирано някога за една финансова година. Това се дължи на рязкото увеличаване на миграцията от Венецуела, Куба и Никарагуа, съобщи Асошиейтед прес.

Данните от края на годината отразяват влошаването на икономическите и политическите условия в някои държави, относителната сила на американската икономика и неравномерното прилагане на ограниченията за предоставяне на убежище от времето на Тръмп.

През септември мигранти са били спирани 227 547 пъти на границата на САЩ с Мексико, което е месецът с третия най-висок резултат от президентството на Джо Байдън. Това е с 11,5% повече от 204 087 пъти през август и с 18,5% повече от 192 001 пъти през септември 2021 г.

През финансовата година, приключила на 30 септември, мигрантите са били спрени 2,38 млн. пъти, което е с 37% повече от 1,73 млн. пъти предишната година, сочат данните, публикувани късно вчера. Годишният общ брой надхвърли 2 милиона за първи път през август и е повече от два пъти по-висок от най-високото ниво по време на президентството на Доналд Тръмп през 2019 г.

Близо 78 000 мигранти от Венецуела, Куба и Никарагуа са били спрени през септември, в сравнение с около 58 000 от Мексико и три страни от северната част на Централна Америка, които исторически са представлявали по-голямата част от потока.

Поради обтегнатите дипломатически отношения САЩ не могат да експулсират мигранти във Венецуела, Куба или Никарагуа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани