Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Саудитска Арабия осъди на 16 г. затвор американски гражданин, критикувал режима в Рияд

[post-views]
Издирван терорист се самовзриви в Саудитска Арабия

Американски гражданин е осъден на 16 години затвор в Саудитска Арабия за критично изказване в Туитър за саудитския режим, което е пореден знак за агресивните репресии на кралството срещу всяка проява на несъгласие в социалните медии, съобщи в. „Гардиън“.

72-годишният Саад Ибрахим Алмади, с двойно гражданство – американско и саудитско, е бил арестуван през ноември 2021 г., когато кацнал в Рияд за двуседмичен престой. Той отишъл в родната си страна по работа и по лични причини.

Случаят е вторият известен със саудитски гражданин, живял в чужбина и арестуван при завръщането си заради използване на социалните медии.

Салма аш Шехаб, саудитска студентка, живееща в Обединеното кралство и посещаваща университета в Лийдс, беше осъдена на 34 години затвор, затова че е имала акаунт в Tуитър и е препращала съобщения на дисиденти и активисти. Тя беше арестувана и осъдена, след като се върна у дома за почивка.

По делото на Алмади прокурорите се фокусираха върху 14 туита, които американецът е публикувал в продължение на седем години, докато е живял във Флорида, включително постове, в които се споменава Джамал Хашоги, коментаторът на „Вашингтон пост“, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани