Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предлага допълнителни мерки срещу незаконния внос и износ на оръжие

[post-views]
НАН: Центърът за контрол на оръжията задържа 3000 оръжия, открити в щата Делта

Европейската комисия представи днес предложения за допълнителни мерки срещу незаконния внос и износ на огнестрелно оръжие в ЕС. Еврокомирасят по вътрешните работи Илка Йохансон отбеляза, че често оръжие, придобито незаконно, се използва от въоръжени престъпни групи и терористи.

Тя посочи, че при атентатите във Франция от 2015 г. срещу редакцията на изданието „Шарли Ебдо“ и в концертната зала „Батаклан“ е било използвано оръжие, сглобено от внесени отделни части. По нейните думи следва да се обърне внимание на вноса на подобни части, който засега е разглеждан отделно от правилата на оръжейния внос.

Въоръженото насилие от организирани престъпни групи в ЕС се увеличава, това е заплаха за сигурността и стабилността на нашето общество, заяви на пресконференция Йохансон. По нейните думи много средства за създаване на самоделно оръжие днес все още са широко достъпни и е твърде лесно сигнални пистолети да бъдат внесени и преработени в бойни.

Еврокомисарят отчете, че липсват достатъчно данни, но се предполага, че бройката на единиците незаконно оръжие в ЕС е около 35 милиона, а в Шенгенската информационна система са съобщени 630 000 случая за изгубено или откраднато оръжие. Йохансон настоя държавите от ЕС да подават данни за установените от тях случаи.

Комисията предлага да бъдат въведени общи правила за внос, износ и пренасяне през ЕС на огнестрелно оръжие за граждански цели. В предложението се отчита, че войната, предприета от Русия срещу Украйна, увеличава опасността от неправомерни действия с оръжие. Комисията пояснява, че една от целите е да се ограничат възможностите за заобикаляне на ембарговите правила за оръжейния износ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани