Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Украйна: Тежки боеве в Донбас, продължава евакуацията на Херсон

[post-views]
Украинската прокуратура обвини пленен руски войник във военно престъпление, първи подобен случай от началото на конфликта

Президентът на страната Володимир Зеленски обяви, че украинската армия е освободила няколко села в Луганска област. Нашите сили укрепват позициите си и очакваме още добри новини, каза още държавният глава, като отхвърли всяка възможност на този етап да влезе в преговори с Москва.

Съобщения за ожесточени военни действия се водят за градовете Бахмут и Андреевка, в Донецка област, които руската армия се опитва да превземе от месеци.

В традиционното си обръщение към украинците президент Зеленски определи тактиката на руското командване за „лудост“. На фона успешната ни офанзива в Херсон руската армия продължава с масираните атаки срещу град Бахмут. Всеки ден в продължение на месеци руското командване изпраща хората на сигурна смърт“, посочи украинският президент.

Междувременно командването в Киев обяви, че руските окупационни сили за започнали на укрепват позициите си в района на окупираният от тях град Херсон, столица на едноименна украинска област.

Това според военните може допълнително да забави украинската контраофанзива, която загуби от устрема си, заради лошите климатични условия.

Независимо от това, битката за освобождаването на град Херсон е неизбежна. За това говори продължаващата принудителна евакуация на цивилното население на града, като по данни на назначения от Москва губернатор на областта Владимир Салдо повече от 70 хиляди души са напуснали домовете си.

Освен стратегическото си значение, освобождаването на най-големия град превзет от Русия от началото на конфликта, ще е поредната символична победа за украинската армия и може да отвори пътя й към Крим, анексиран незаконно от Москва още през 2014г.

Междувременно стана ясно, че при посещението си в Киев президентът на Гвинея-Бисау Сисоко Ембало е съобщил на Володимир Зеленски, че руският президент Владимир Путин е готов на преговори за край на конфликта.

Докато Русия продължава да обстрелва украинските градове, да унищожава инфраструктурата да блокира украинските пристанища в Черно море и да заплашва с ядрени оръжие, какъв то и да е диалог е невъзможен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани