Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На фона на руски въздушни атаки Путин отхвърли използване на ядрени оръжия в Украйна

[post-views]
На фона на руски въздушни атаки Путин отхвърли използване на ядрени оръжия в Украйна

Руската армия продължава с въздушните нападения с дронове-камикадзе в Украйна. В рамките на 2 дни силите на Москва са изстреляли повече от 30 безпилотни машини, заяви в среднощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. В същото време руският държавен глава Владимир Путин отрече да е планирал ядрен удар срещу Украйна.

Разрушителни въздушни удари и бомбардировки са всекидневие за жителите на град Бахмут, в Донецка област. Градчето е арена на ожесточени сблъсъци между украинската армия и руските войски, които от месеци се опитват да го превземат. Според украинският президент Володимир Зеленски с увеличаването на въздушните удари Москва се опитва да компенсира за провалите си на бойното поле.

Володимир Зеленски – президент на Украйна:

„През последните два дни Русия пусна повече от 30 дрона Шахед срещу нас. Въздушните ни сили свалиха 27 от тях и така попречиха на тези лешояди да достигнат целите си. През последните дни бяха унищожени още насочващата се крилата ракета Х-59, два бойни хеликоптера Ка-52, както и един щурмови бомбардировач Су -25. До този момент Русия е изстреляла над 4500 ракети и провела над 8000 въздушни атаки, и независимо от това, ние продължаваме да се борим.“

Ключовата енергийна инфраструктура на Украйна за сега остава основна цел на руските въздушни удари, които стават все по-интензивни. Следствие на продължаващите атаки близо 30 процента от електропреностната мрежа на страната е унищожена, което  принуди властите в Киев да въведат режим на тока и то в навечерието на предстоящата зима. Междувременно руският президент Владимир Путин отново обвини Украйна, че планира провокация с използването т.нар „мръсни бомби“ и то с подкрепата на Запада, който я използва, за да унищожи Русия. По време на изказването си пред участниците в тазгодишната среща на международния дискусионен клуб „Валдай“ Путин засегна и темата за ядрените оръжия, като посочи, че никога не е имал планове да използва ядрено оръжие срещу Украйна, защото в това няма никакъв смисъл. Независимо, че от началото на войната до днес той на няколко пъти предупреди, че е готов да използва всички налични воени средства, руският държавен глава смята, че цялото това ядрено напрежение идва от Запада.

Според Путин светът се намира в повратен исторически момент и предстои може би едно от най-опасните, непредвидимо и важно десетилетие след края на Втората световна война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани